Racituri din gaina (piftie)

Rezumat
Denumire reteta
Racituri din gaina (piftie)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 7 Review(s)

Sa fiu explicita! La noi in Bucovina se cheama racituri si eu doar de racituri stiu. Din cate am vazut insa pe alte bloguri culinare, cica ar fi piftie. Ei bine, moldoveanca mi-s, asa ca racituri sa fie! Si cu salata de sfecla rosie! Si fara gelatina, ca sa nu-i schimbe gustul! Secretul, foc mic si rabdare! Daca respectati aceste 2 aspecte, nu e nevoie de ciolanul/ genunchiul de porc! Si apoi multa savoare! S-aveti pofta!

Ingrediente:

- o gaina/ cocos/ pui de tara

- radacinoase: morcovi, telina si pastarnac + 1 ceapa

- usturoi (dupa gust – dar pot merge chiar si 2 caciulii)

- condimente: sare, piper boabe, foi de dafin

Obligatoriu salata de sfecla rosie – parca-s mana-n mana! Si puteti pune si o lingura de mamaliga fierbinte. Parca as fi la bunica!

Se spala si se curata foarte bine carnea. Se portioneaza si se pune intr-o oala pe foc. Pentru inceput lasati focul tare pana incepe sa fiarba, apoi, obligatoriu dati focul mic, mic de tot, la maxim de mic :) . Spumati bine carnea.

gaina

Apoi puteti sa adaugati si celelalte ingrediente: leguminoasele, piperul boabe, 2-3 foi de dafin si 2-3 catei de usturoi. Se fierbe tot la foc mic!

Lasati sa fiarba asa in functie de fel de carne aveti: puiul cel mai putin, apoi gaina, apoi cocosul care trebuie sa fiarba cel mai mult.

legume

Ideea e ca trebuie sa fiarba mult, nu doar sa se desprinda carnea de pe oase ci incep sa se inmoaie pe margini, astfel va incepe sa iasa gelatina din ele. Se poate folosi si gelatina pentru a fi siguri ca se vor intari, insa ii va schimba gustul. Bunica nu pune, mama nu pune, deci nici eu nu pun! :D

Legumele se scot dupa ce sunt fierte si din ele puteti face salata boef. Lasati carnea pana e rasfiarta, insa :D Luati carnea de oe oase, dati deoparte si pielea si rupeti carnita bucatele. Pregatiti vasele in care veti pune raciturile, puteti sa le ornati cu felii de morcov, cu boabe de piper, cu patrunjel, apoi puneti carnita in ele. Zeama se lasa la racit, pana ajunge la vreo 35-40 de grade. Stiti cand ajunge la temperatura asta fara termometru – trebuie sa fie cam ca apa de la dus :P Putin fierbinte, nici prea prea, nici foarte foarte. Atunci zdrobiti cateii de usturoi in zeama. Puneti mai multi, pentru ca in momentul in care zeama se va raci, se va mai pierde din aroma lor. Strecurati zama asta bini di tat, preferabil prin tifon si apoi turnati in castronele, lasati sa se raceasca si dati la frigider pentru cel putin cateva ore.

carne

De obicei, la noi aceste racituri se mananca direct din castronel, dar ca sa vedeti ce frumoasa e gelatina, fara gelatina…

piftie

racituri-cu-sfecla

piftie-racituri


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>