Rulada cu crema de ness si alune

Rezumat
Denumire reteta
Rulada cu crema de ness si alune
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 41 Review(s)

Stiu, iar nu am postat de mult… in decembrie am gatit desi nu am apucat sa postez, dar in ianuarie abia daca am avut timp sa respir. Asta e… sunt luni si luni, dar important e ca in aparatul meu stau pozele frumusel si asteapta sa fie procesate si postate pe blog. Si era sa mor intr-o zi cand nu gaseam cardul de la aparat, cu toate pozele cu retete in el, inca de la Paste :) ) Bine ca dupa peripetii si randuri de transpiratie, l-am gasit. Si sa revenim la rulada cu crema de ness si alune care a fost pe masa noastra de sarbatoare. Incepe din ce in ce mai mult sa-mi placa deserturile cu alune (arahide prajite hmmmm) si daca mai au si ceva ness sau cafea deja sunt topita…

Ingrediente blat:

- 3 oua

- 3 linguri zahar

- 3 linguri faina

- un praf de sare

Ingrediente crema:

- 200 grame zahar

- 2 oua

- 50 ml lapte

- 2 lingurite ness

- 300 grame unt

- esenta vanilie

- 200 grame alune (arahide)

Blatul este unul clasic si rapid de facut. Incingeti cuptorul la 180 de grade, pregatiti tava de copt (23/35 cm) cu hartie de copt si treceti la treaba. Ca de obicei, ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei :)

Separati ouale si bateti bine albusurile spuma cu un praf de sare. Cand incep sa devina lucioase, adaugati pe rand, cate o lingura de zahar si mixati pana se topesc granulele de zahar. Apoi adaugati galbenusurile si omogenizati usor. Cele 3 linguri de faina e de prefarat sa le cerneti direct peste spuma de albusuri. Cu o spatula, prin miscari lente, amestecati de jos in sus, pana la omogenizare. Turnati compozitia in tava pregatita, nivelati si dati la cuptor. Lasati pana trece testul cu scobitoarea.

Scoateti din cuptor, lasati la racit, apoi puneti blatul intr-un prosop umed, ca sa se inmoaie si sa fie mai usor la invartit.

Intre timp, pregatiti crema. Untul pentru crema trebuie sa fie la temperatura camerei, dar nu foarte cald, cat sa poata fi mixat.

Puneti zaharul cu cele 2 oua, laptele si nessul pe foc, dupa ce le-ati amestecat usor cu un tel. Lasati pana se incepe sa fiarba, apoi lasati la racit.

ness

Cand a ajuns la temperatura camerei incepeti sa mixati untul, apoi adaugati pe rand, cate o lingurita de ness. Daca sosul de ness este prea cald sau puneti prea mult o data, vi se va taia crema. De aceea este foarte important sa aveti rabdare in acest pas.

O lingurita de sos de ness, mixati 1-2 minute, apoi alta lingurita de ness si tot asa.

unt

Daca cumva, vi s-a taiat, se remediaza astfel: luati 50 de grame de unt, mixati si incepeti sa adaugati cate foarte putin din aceasta compozitie care are deja ness. Este important sa nu fie prea cald untul. Eventual, puneti toata compozitia cateva minute la congelator. Nu la inghetat si doar la racit putin :) . Abia dupa ce ati pus toata compozitia de unt amestecat cu nessul intial, adaugati sosul de ness ramas, cate putin si putin. Cu grija! La final, adaugati esenta de vanilie dupa gust.

La final, se adauga alunele sfaramate cu sucitorul.

alune

Adaugati cam 150 de grame de alune, restul de 50 de grame le pastrati pentru ornat.

crema-ness

O data facuta crema, luati blatul din prosopul umed, intindeti 3/4 din crema peste blat.

crema-cu-ness

Si apoi cu ajutorul prosopului incepeti sa rulati de pe o margine. Puneti rulada intr-o folie alimentara, pe care o strangeti bine si o dati la frigider pentru 10-15 minute.

Apoi scoateti rulada, intindeti crema ramasa si presarati cu alune.

Rulada cu crema de ness si alune se pastreaza la fridiger, insa cand se serveste este de preferat sa o lasati cam 5 minute la temperatura camerei sa se inmoaie putin crema de unt.

Este o rulada fina, cu o aroma incredibila. Este crunchy si pufoasa in acelasi timp.

Sa va fie de bine!

rulada-cu-ness-si-alune

rulada-cu-crema-de-ness-si-

rulada-cu-crema-ness


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>