Salata boeuf

Rezumat
Denumire reteta
Salata boeuf
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 8 Review(s)

Daca as face o cina romantica cu salata boeuf si/sau sarmale Bogdan cred ca ar fi foarte incantat, atat de mult ii plac. Cu salata il mai multumesc eu, dar cu sarmalele…. uofff, inca nu am facut :P nici nu prea am avut cand si nici nu are rost, face mama lui si destul de des. Cand ma suna sotul sa ma intrebe daca mergem sa mancam la mama, deja stiu ca e vorba de sarmale :D

Dar sa trecem la salata noastra de boeuf. Acasa la mama mea, cand o ajutam la taiat, ma chinuiam sa le tai cat mai mic, insa secretul nu sta in cat de mici se taie legumele, ci in ingredientele folosite si in dragoastea cu care o faci. Acum tai legumele mai mari (sa se simta), dar o fac cu dragoste, pentru ca e una din mancarurile preferate ale sotului meu.

Ingrediente:

- 700 grame cartofi

- 200 grame morcov

- 200 grame albitura (telina si pastarnac)

- 200 grame mazare

- 250 – 300 grame salam (eu folosesc Salam cu sunca taranesc de la Primo – Caroli, care e usor afumat)

- 2-3 castraveti murati

- sare, piper, mustar

- maioneza (click pentru a vedea cum se face maioneza)

Legumele cu tot cu coaja se spala bine de tot si se pun intr-un vas, se acopera bine cu apa si se da la foc. Aveti grija sa nu le lasati sa se rasfiarba, pentru ca altfel legumele taiate si amestecate se desfac de tot. Asa ca fiti pe faza :)

Legumele fierte se scurg de apa si se lasa la racit.

legume-curatate

Se curata de coaja si se taie cubulete nu foarte mici, dar nici foarte mari :) . Mazarea, daca nu o aveti din cea din conserva care este deja fiarta, o puneti la fiert. Ulterior se adauga peste legumele taiate (fara zeama, lasata la scurs). Salamul se curata de pielita in care este invelit si se taie cubulete, la fel ca si legumele. Este de preferat sa fie usor afumat, pentru ca ii va da un gust mai bun salatei. Mamele noastre faceau intr-adevar salata cu parizer, dar inainte erau alte vremuri, plus ca nici nu recomand a se manca asa ceva!

Castravetii murati (in moare si nu in otet) se taie cubulete si se scurg bine, intre maini, de zeama. Incercati sa-i scurgeti bine pentru ca de obicei de la castraveti incepe sa se strice salata. Dar trebuie pusi ca dau gustul acrisor salatei.

legume-taiate

Toate fiind pregatite, adaugati 1 lingura de mustar (eu folosesc mustar de la Orizont orginial – adica nu dulce sau iute/picant). Adaugati sare si piper, amestecati bine, cu mana si treceti la preparat maioneza, dupa indicatiile de aici.

Maioneza o adaugati pe rand, nu o puneti toata odata si nu uitati sa lasati si pentru ornat.

maioneza

Tips:

- puteti fierbe unele legume in ciorbe in care mai fierbeti si alta carne. De exemplu, de fiecare data cand fac ciorba radauteana, fierb mocorvii, pastarnacul si telina langa carnita, apoi le scot si le toc pentru salata de boef. La ciorba de ciolan afumat am adaugat si albiturile sa ia un gust de carne.

- in maioneza folositi zeama de lamaie si putin mustar pentru ca-i mai taie din grasime si o face mai gustoasa

- dupa ce adaugati maioneza in salata, amestecati si lasati deoparte pentru vreo 2 ore, pentru a se uni gusturile, legumele vor trage din condimente si din maioneza, si daca e cazul mai adaugati sare, piper, mustar.

- daca vreti o maioneza mai deschisa la culoare folositi oua cumparate (ale mele au fost de tara) si adaugati spre final putina apa, asa se deschide si mai tare la culoare. Eu insa am preferat sa fie galbena de tot :P

salata-boef

salata-de-boef


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

2 Comentarii

  1. Stimata doamna Alexandra. Cred ca salata pe care o faceti este foarte buna si ca dvs. sunteti o gospodina desavarsita. Totusi ar fi bine sa schimbati denumirea acestei salate. “Boeuf” = “Bou” in limba franceza. Deci salata aceasta se face cu carne de vita (din supa de vita unde se fierb si legumele exact cum faceti dvs. la “Supa Radauteana” care e de pui (iarasi ce faceti dvs. acolo nu e salata de boeuf)).
    Cand faceti o salata similara fara carne se numeste “Salata a la russse” = Salata ruseasca (la care uneori in afara de maioneza se adauga smantana).
    Va doresc numai bine si succes in continuare.

    Post a Reply
    • Maria draga, de cand ma stiu am mancat salata boeuf cu parizer, salam, pui si orice alta altceva decat carne de vita. Ce-i drept, am mancat-o la mama acasa sau prin restaurantele din Bucovina, nu in Franta. E adaptarea noastra, a tuturor romanilor, nu doar a mea, asa ca nu cred ca este o problema asa de mare. Te pup!

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>