Salata de sfecla rosie cu hrean

Daca tot am vorbit de salata de boef si de sarmale nu se poate sa nu prezint si salata de sfecla rosie, caci merg foarte bine impreuna. Sau la orice friptura. Sau la orice, caci e buna rau de tot! Nici asta nu am facut-o inca, caci mamele mele amandoua au grija de mine si de timpul meu pretios :D si-mi trimit de fiecare data cand o pregatesc :P Desi la mama acasa eu eram cea care facea munca de “salahor” la salata, adica dadeam sfecla pe razatoare, la fel si hreanul, nu m-am ocupat de gust, asa ca acum m-am vazut nevoita sa o sun pe mama sa-mi zica secretele ei, ca sa vi le dezvalui si voua :P Deci:

Ingrediente:

- sfecla rosie

- hrean

- otet

- zahar

- sare

Cantitati? Dupa gust. Asta mi-a zis din start. Si asta nu doar datorita faptului ca unele persoane pun mai mult hrean (cum face soacra mea – de aceea au o vorba in familie “sa manance cu economie” ca salata e cam iute :P ), altele mai putin, dar si datorita sfeclei. Cel mai important este sa aveti sfecle bune, sanatoase, caci chiar si o mica pata maronie de pe ele ar putea strica gustul salatei.

Luati sfecla, o spalati bine si o puneti la fiert in suficienta cantitate de apa. Se lasa la fiert, la foc mic. Se curata coaja si se da pe razatoare. Foarte important! Inainte de o rade sau pune la robot :P se gusta ca sa fie dulce, daca are un gust mai amar, nu se mai pune! Mamei mele ii place sa dea pe razatoarea mare, tatalui meu in schimb pe cea mica, de morcov, asa ca o dati pe ce razatoare (robot) vreti voi. Hreanul, care trebuie sa fie bun si ala, se da pe razatoarea de morcov (sa nu vi se para mare, caci lasand salata cateva ore, hreanul se va inmuia si nu va mai fi asa iute, iar otetul si sfecla vor lua din iuteala). Asadar, adaugati pentru inceput o cantitate de hrean, putin otet (incepeti cu 1 lingura), sare si zahar. Mami meu a zis ca pune mai mult zahar decat otet, ca salata trebuie sa fie mai dulce. Amestecati bine toate ingredientele astea, si lasati salata, la temperatura camerei, pentru vreo 2 ore. Abia dupa ce aceea veti simti ce mai trebuie adaugat in ea. E posibil sa mai puneti si hrean, pentru ca dupa cum va ziceam, se inmoaie si da din iuteala si sfeclei, adica se combina. Important este sa nu puneti prea mult otet, pentru ca asa va trebui sa puneti si mai mult zahar. De aceea incepeti cu cantitati mici, si va jucati apoi cu gusturile :)

Dupa gust. Revenim la vorbele mamei :P Si la sfecla buna!

salata-de-sfecla-rosie

salata-sfecla-rosie


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>