Salata de sfecla rosie (reteta de baza)

Rezumat
Denumire reteta
Salata de sfecla rosie (reteta de baza)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 14 Review(s)

Auzim tot timpul indemnuri sa mancam legume ca sunt sanatoase. Mancam, mancam. Dar oare altfel ar sta treaba daca am stii mai multe despre ele in afara de faptul ca sunt sanatoase? Adica, hai sa luam sfecla rosie, de exemplu, la noi in familie s-a consumat doar in vreo 2-3 feluri (ciorba de sfecla, salata de sfecla cu hrean si frunzele la sarmale). Dupa operatie, doctorul mi-a dat o lista cu ce alimente sa includ in dieta zilnica, printre care si sfecla rosie. M-am documentat, sa stiu si eu de ce…

Desi gustul sfeclei rosii nu este pe placul tuturor, macar in combinatie cu alte alimente ar trebui consumata pentru ca este unul din cele mai complexe alimente. De la simplul suc, la salate, la ciorbe sau la piureuri, chiar si la dulciuri, cruda, fiarta sau coapta. O gama bogata de utilizari, dar mai ales de recomandari. Sfecla rosie este recomandata inclusiv femeilor insarcinate sau bebelusilor de peste 8 luni. Aceasta contine o gama complexa de vitamine si minerale: toata gama de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, fosfor, calciu, iod, sulf, fier, antioxidanti si lista poate continua.

Dar hai sa o prezint altfel: sfecla rosie previne si trateaza cu succes: cancerul, leucemia, diabetul, hepatita cronica, gastrita, hipertensiunea, anemia, ateroscleroza, bolile renale, constipatia, tulburarile oculare, varicele. Mai multe detalii desprea aceasta leguma minune, precum si recomandarile pentru fiecare afectiune in parte, gasiti pe site-ul Domnului Doctor Catalin Luca, de unde am preluat si eu aceste informatii foarte utile.

Si de acum hai sa incercam sa o includem in regimul nostru alimentar. Si cu ce sa incep, daca nu cu o salata simpla de sfecla rosie?

Ingrediente 2 persoane:

- 2 sfecle cat pumnul

-  lamaie

- otet de mere si vin

- ulei de masline

- sare si piper

- patrunjel verde (optional)

Daca va place sfecla cruda, atunci sariti etapa de fierbere/coacere. Se spala bine si se sterg. Eu le-am invelit in folie de aluminiu si le-am dat la cuptor pentru vreo 50 de minute. Puteti sa le fierbeti, acoperite integral cu apa, insa gustul mai bun il are coapta. Pentru ca facem salata cuburi, nu trebuie sa fie rasfiarta ca sa nu se sferme. In jur de 1 ora ar trebuie sa fie gata.

Dupa ce s-au copt/fiert, lasati-le putin la racit apoi curatati-le de coaja. Se curata foarte usor si da… va veti colora putin manutele, dar se duce :) Puteti sa la taiati felii (daca sunt mai mici) sau cuburi daca sunt sfeclele mai mari. Se presara cu sare, putin piper, ulei de masline, otet si zeama de lamaie dupa gust. Pentru ca au un gust dulceag, e posibil sa necesite ceva mai mult otet, dar puneti cate putin pana ajunge la gustul dorit. Daca se intampla sa nu fie dulceaga sfecla (nu toate au aceeasi aroma buna) puteti sa adaugati o lingurita de miere.

Presarati patrunjel si salata de sfecla rosie e gata. Se poate servi si ca salata si ca si garnitura. Lui Bogdan i-a placut foarte mult si chiar si eu am ramas impresionata de gust. Ca sa nu zic ca puteti sa fierbeti mai multe o data si doar le pregatiti in ziua de servire, in rest le tineti la frigider.

Sa fiti sanatosi!

salata-de-sfecla-rosie

salata-cu-sfecla-rosie

salata-simpla-de-sfecla-ros


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>