Salata de toamna (salata de bureti)

Rezumat
Denumire reteta
Salata de toamna (salata de bureti)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
3.5 Based on 43 Review(s)

Salata de bureti sau salata de toamna, cum i se mai zice, e una din preferatele mele. Si este cea mai buna salata ce o poti servi iarna, dupa parerea mea. Combinatia de legume cu opintici (ghebele) imi place maxim, si lui Bogdan chiar mai mult decat mie, asa ca o refacem in fiecare an, in cantitati din ce in ce mai mari :)

Ingrediente:

- opintici / ghebe

- morcovi

- gogosari rosii

- ceapa

Bait:

- 1/2 litru otet

- 1 litru apa

- 1/2 kg zahar

- 1/2 litru ulei

- 1 si 1/2 lingura sare pentru muraturi

- 2-3 foi de dafin

- 1 frunza mare telina sau 2 mai mici

- boabe de mustar (destul de multe, dar depinde si de gust)

- boabe ienibahar

- cuisoare (dar nu mai mult de 4-5 caci au aroma foarte puternica)

In ceea ce priveste cantitatile legumelor e in functie de ce aveti voi, dar ca sa va faceti o idee, cantitatile ar trebui sa fie egale, cu specificatia ca pot sa fie mai multi bureti, avand in vedere ca acestia scad mult la fiert.

Buretii de toamna, opintici/ ghebe, este bine sa fie din aceia mici si grasi, ca sa nu fie nevoie sa-i taiati. Cand eram mica si mergeam cu ai mei la bureti nu intelegeam de ce se bucura mama mai mult cand gasea buchetele mici in ciuda celor mari :)

Buretii se curata de mizerii si se spala bine, apoi se pun la fiert in apa cat sa-i acopere, cu o lingurita de sare. Aveti grija ca in momentul in care incep sa fiarba fac spuma si se ridica, amestecati usor, reduceti focul si lasati la fiert in continuare.

Morcovii spalati bine se pun la fiert, dar aveti grija sa nu-i fierbeti de tot, doar putin, cat sa se inmoaie putin si sa fie mai usor de taiat. Puteti sa-i puneti la fiert cu tot cu coaja, sau puteti sa-i curatati de coaja, dar obligatoriu sa-i lasati intregi!

Ceapa se taie solzisori/fideluta/julien (detalii aici despre cum se taie).

Gogosarii rosii se spala bine, se curata de cotor si de seminte si se taie si ei bucatele pe lungime. Tot asa se vor taia si morcovii dupa ce ii veti lua de la fiert (care, ma scuzati ca ma repet, dar e important sa nu fie fierti de tot!).

Buretii fierti se strecoara si se trec prin jet de apa rece.

Si se trece la bait. Puneti toate ingredientele intr-un vas in care sa va incapa, pe rand, legumele. Otetul, cu apa, cu zaharul si ulei si impreuna cu condimentele: sarea, foile de dafin, frunza de telina, mustarul si ienibaharul boabe si cuisoarele se lasa la foc pana incep sa fiarba, iar din momentul in care da in clocot, se adauga pe rand, legumele, adica: prima data gogosarii care se lasa 1-2 minute. Din momentul in care baitul incepe sa fiarba din nou se scot cu strecuratoarea si se pun intr-un vas incapator. Apoi se pune ceapa in bait care se lasa 2-3 minute si se scoate si ea si se pune peste gogosari. Adaugati si morcovii si cand baitul incepe sa fiarba ii scoateti. La finala adaugati buretii, care ii lasati 1-2 minute si pe ei si ii scoateti tot cu strecuratoarea si-i puneti peste legume. Se stinge focul la bait si se lasa deoparte pana a doua zi. Legumele se amesteca intre ele, se acopera si se lasa si ele pana a doua zi.

Important! Cand veti lua gogosarii din bait e posibil sa luati si condimentele. Nu are nimic, avand in vedere ca au fost oparite deja si au lasat din aroma, doar ca nu lasati la legume foile de dafin si frunza de telina, ori le scoateti la sfarsit, cum doriti :)

A doua zi, incepem sa ne distram cu ele, amestecam din nou toate legumele, punem o cana de bait rece, amestecam din nou bine si gustam de sare. Se pune in borcane si se mai adauga bait cat sa acopere legumele. Se pun capacele si se sterilizeaza astfel: toate borcanele se pun intr-un vas intins, cu apa in el cat sa le ajunga pana aproape sus, de capac. Din momentul in care apa incepe sa fiarba se acopera cu un prosop si se lasa 15 minute. Se stinge focul, si se lasa din nou, asa, pana a doua zi.

Si nu-mi ramane decat sa va zic… ENJOY si pofta mare la salata de bureti! Este cu adevart o salata fina si foarte apreciata, nu doar de noi ci si de musafirii nostri :)

salata-de-bureti

salata-cu-opintici-ghebe

salata-de-toamna


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>