Salata de vinete

Rezumat
Denumire reteta
Salata de vinete
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 8 Review(s)

Nu se intampla prea des sa-mi zica Boghy ca-i pofta de ceva, sau ca ar manca ceva anume… asa ca seara asta doar ce a zis ca-i este pofta de salata de vinete ca am si purces la treaba :) .

Nu am sa uit niciodata cum, copii fiind, eram la tara in vacanta de vara, iar bunica facuse un castron plin plin cu vinete. Fratele meu, flamand fiind ca altfel nu-mi explic, tinea castronul in mana si se plimba cu el prin toata ograda mancand… ca nici nu si-a dat seama cand le-a terminat. Bineinteles ca i-a fost rau, doar a mancat ca spartul :D si de atunci nici nu le mai gusta – dar deloc!

Sa revenim insa la “poftele” lui Bogdan. Noroc ca aveam cateva vinete de la bunicii lui, aduse cu o seara inainte. Ca sa nu mai zic ce cina “bio” am preparat – cu vinete, ceapa, usturoi si rosii din gradina bunicilor, si cu paine facuta in casa :P

Ingrediente:

- 4-5 vinete tinere

- 1 ceapa medie

- 2 catei de usturoi

- ulei

O da… stiu ca vinetele (ca si ardeii) sunt mai bune coapte pe gratar, pe foc, in contact direct cu flacara… dar sincer, nu am vrut sa-mi afum bucataria (mai ales ca e deschisa spre living), asa ca am adoptat , din nou, tactica mamei mele. Se incinge cuptorul la 230 de grade. Dupa ce se spala vinetele si se inteapa de cateva ori cu furculita sau cu o scobitoare, se aseaza pe cate o bucata de folie de aluminiu si se inveleste, insa lasand ceva spatiu intre vinata si folie. Capetele se prind foarte bine, pentru a nu-si da drumul cand le intoarcem (in acest fel evitam sa murdarim cuptorul). Se lasa in jur de 30-40 de minute (depinde de vinete, cel mai bine le incercati), timp in care se mai intorc de pe o parte pe alta. Sunt gata atunci cand le simtiti moi.

Se scot cu grija din cuptor pentru a nu ne frige, le punem intr-o oala, presaram sare si le acoperim. Le lasam 10-15 minute, timp in care tocam ceapa si usturoiul. Dupa ce au lasat din zeama si s-au racit putin, le decojim frumos de pielita si le punem in strecuratoare… si mai asteptam putin :) .

Se ia un fund de plastic sau lemn si incep sa se toace, preferabil tot cu o paleta de plastic, lemn, ceramica (ideea este ca in contact cu inoxul vinetele se oxideaza). Pentru ca nu am avut nimic la indemna am tocat vinetele cu paleta de lemn. Se adauga intr-un bol si se amesteca bine, adaugand ulei ca la maioneza.

Se adauga ulterior ceapa, usturoiul si sare dupa gust. De preferat, se da la frigider pentru cateva ore pentru a se combina gusturile. La noi nu a apucat sa se raceasca :) )

Se serveste cu paine si cu felii de rosii sau ardei. Au fost atat de bune… ca s-au si terminat!

Pentru alte salate, dati click aici.

Pentru alte mancaruri de post, dati click aici.

Pentru dulciuri de post, dati click aici.


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>