Sparanghel spiralat cu bacon si aluat

Rezumat
Denumire reteta
Sparanghel spiralat cu bacon si aluat
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 3 Review(s)

Cand a anuntat Laura Adamache concursul desfasurat de uleiul de masline Costa d’Oro in care trebuie sa facem un aperitiv in care sa folosim acest ulei, exact asta faceam, cautam retete de aperitive pentru Paste. Asa ca am stiut exact ce o sa fac, doar ca am amanat momentul efectiv. Vineri am luat ingredientele necesare, doar ca am fost prinsa cu asamblarea tortului super-extra-mega urias al nasei mele (La Multi Ani draga mea!) ca pur si simplu nu am avut cand sa mai fac si altceva, iar pe seara am avut musafiri si am stat cu drag la povesti pana tarziu… Ieri dimineata am ornat tortul, apoi am fugit la serviciu, aseara am fost la un ied la ceaun, iar azi dimineata… Ei bine, dragii mei, eu, somnoroasa si morocanoasa de dimineata, m-am trezit cu noaptea in cap pentru a purcede la efectuarea aperitivului atat de mult amanat :D Si iata ce a iesit:

Ingrediente:

- 20 fire de sparanghel

- 250 grame bacon (feliat foarte subtire)

- 300 grame de faina

- 1 ou

- 70 grame unt

- 3 linguri ulei de masline extravirgin Costa d’Oro

- 1 galbenus

- sare

- boia dulce, chimen (secarica) si mac pentru ornat

- putina apa

Ca sa fiu sincera… am vazut sparanghel prima data la editia de anul trecut de Masterchef. Si de atunci intr-una! Surprinsa am fost cand l-am vazut in hipermarketurile de la noi, insa si mai surprinsa de pret. Asa ca i-am zis lui Boghy ca atunci cand va manca sparanghel sau muguri de pin, va fi mare sarbatoare :D . Iata ca a venit timpul sa-l incerc, si sincer, sunt placut surprinsa de gust, de aroma (mi-am luat pachetel si la serviciu :P ).

sparanghel

Prima si prima data se face aluatul pentru spiralele in care va fi imbracat sparanghelul. Faina o asezam pe masa de lucru, iar in interior facem o gaura in care punem oul, untul (amandoua la temperatura camerei), 1 lingura de ulei de masline Costa d’Oro si un praf de sare.

ingrediente

Se amesteca cu degetele pana se face un aluat sfaramicios.

amestec

Cand simtiti ca nu se mai leaga bucatelele intre ele, adaugati putin apa. Pentru inceput 1 lingura de apa. Framantati, iar daca mai e nevoie, mai adaugati 1 lingura. Dar nu prea mult, pentru ca trebuie sa fie un aluat nu foarte moale, ci mai degraba elastic, dar in acelasi timp putin sfaramicios. Se pune aluatul in folie alimentara si se da la rece, pentru 30 de minute, sa se odihneasca. Puteti sa faceti aluatul cu o zi inainte, insa este important sa-l lasati cat de cat la temperatura camerei inainte de a fi intins in foaie, pentru ca altfel va fi destul de dur.

Intre timp se pregateste sparanghelul. Capetele lemnoase se taie pe diagonala, iar daca mugurii de pe sparanghel (cei de pe tulpina, nu cei din varf) sunt mai tari se taie, insa nu este obligatoriu, pentru ca oricum se vor inmuia la cuptor.

se-curata-sparanghelul

Se spala apoi si se lasa pe servete de bucatarie sa se scurga apa. Se pun 2 linguri de ulei de masline Costa d’Oro intr-un castronel si cu o pensula se unge fiecare fir de sparanghel in parte. Se presara apoi putina sare.

ulei-de-masline

Baconul (e foarte important sa fie feliat foarte subtire) se infasoara pe firul de sparanghel, de la varf in jos, insa aveti grija sa lasati varful afara.

bacon

Aluatul se scoate din frigider si se intinde intr-o foaie subtire. Nu se lipeste, asa ca nu este necesar sa presarati faina pe masa de lucru. Am folosit doar jumatate din aluat pentru 20 de bucati de sparanghel.

aluat

Se taie fasii aproximativ 1 cm latime si de vreo 15-20 cm lungime.

se-taie

Se ia cate un fir de sparanghel imbracat deja in bacon si se ruleaza fasia de aluat in sens invers fata de cum a fost rulat bacon-ul. Adica asa ceva:

sparanghel-se-infasoara

Se amesteca bine galbenusul cu o lingurita de ulei de masline Costa dOoro si se da cu pensula peste aluat.

se-unge-cu-galbenus

Pentru a arata si mai bine, fiecare bucatica din spirala se poate orna cu altceva, cum am facut si eu: chimen, mac, boia dulce (nu am avut susan in casa, ca as fi pus).

se-condimenteaza

Se da la cuptorul incins la temperatura medie spre mare, in jur de 190-200 de grade. Se lasa 15-20 de minute, pana aluatul incepe sa devina crocant, dar fiti atenti sa nu lasati prea mult pentru ca se vor arde varfurile de la sparanghel.

Iar in final….

sparanghel-in-bacon

sparanghel-cu-bacon-si-alua

E o combinatie foarte reusita. Aluatul e sfaramicios-nisipos, baconul putin crocant iar sparanghelul a devenit moale si pufos. Si cand dai si de chimen…

Cu acest aperitiv veti surprinde, si nu e musai sa fie servit cald, caci si rece e la fel de bun! O gustare de zile mari!

sparanghel-spiralat


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>