Strudele cu mere

Rezumat
Denumire reteta
Strudele cu mere
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4 Based on 19 Review(s)

Face mama un aluat… bun de tot, care merge foarte bine si la strudele, si la pizza… Azi, in varianta strudele cu mere, va prezint aluatul foietaj al mamei mele:

Ingrediente 32 bucati:

- 1 kg faina + 5-6 linguri de faina in plus

- 400 ml ulei

- drojdie cat o nuca mai mare (aprox 40 de grame de drojdie proaspata)

- 1 lingurita zahar

- un praf de sare

- 1 lingura otet

- 1 cana si 1/2 apa calduta

- mere cat cuprinde :p (eu am avut in jur de 1 kg gata rase)

- zahar si scortisoara

De data aceasta am avut mere rase la congelator (mai am si in borcane :P – pentru ca am fost invadata toamna trecuta de foarte multe mere, pe care nu reuseam sa le mancam si decat sa se strice le-am dat rapid pe razatoare si le-am pus la congelator). Pentru o umplutura mai consistena, luati 1 – 1,5 kg mere, pe care le curatati de coaja si de cotor si le dati pe razatoarea mare (sau pe robot). Lasati-le in strecuratoare!

Drojdia se pune cu lingurita de zahar si se lasa la lichefiat in jur de 15 minute.

Dupa ce s-a facut o spuma lichida, adaugati ingredientele: 1 kg de faina, 200 ml de ulei, sarea, 1 lingura de otet, si apa calduta si amestecati.

Se framanta usor si rezulta un aluat care nu se prinde de degete.

Se lucreaza pa masa fara a se adauga faina sau ulei, pentru ca nu se lipeste. Dupa ce s-a framantat bine si s-a omogenizat, se mai framanta circa 5 minute, dupa care se imparte in 4 bucati egale.

Se face o crema din 200 ml de ulei si 5-6 linguri de faina. Se amesteca bine pana dispar toate cocoloasele. Trebuie sa rezulte o crema ca o smantana mai groasa – daca e necesar se mai adauga faina.

Se ia o bucata de aluat si se lungeste putin ca o bagheta, dupa care se intinde cu sucitorul, sub forma de dreptunghi.

Deasupra, se pun cateva linguri din compozitia de ulei cu faina si se intinde pe toata foaia.

Se ruleaza aluatul si se aseaza pe un platou. Se procedeaza la fel si cu celelalte 3 bucati de aluat. Se da tava la frigider pentru 1 ora, 1 ora si 30 de minute.

In acest timp se iau merele din strecuratoare, daca e cazul se mai scurg in mana, se adauga zahar dupa gust – eu am pus in jur de 150 de grame si cateva prafuri de scortisoara. Se imparte compozitia in 4, in castron.

Dupa o ora, se ia aluatul din frigider si incepe operatiunea strudele. Se ia un rulou de aluat si se intinde din nou sub forma de dreptunghi, cu grija, pentru a nu scoate crema de ulei din interior. Trebuie sa rezulte o foaie nu foarte subtire, nici foarte groasa, care se taie in jumatate pe lungime, si in 4 pe latime, deci ar trebui sa iasa 8 bucati.

Fiecare sfert din compozitia de mere trebuie sa ajunga pentru 8 strudele. Se aseaza pe marginea exterioara si se ruleaza spre interior. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, cu lipitura in jos, pentru a nu se desprinde. Eu folosesc tava de la aragaz, unde incap exact 16 strudele. Se procedeaza la fel si cu celelalte rulori de aluat.

Incingeti cuptorul la 180 de grade. La cuptor le las in jur de 30-40 de minute, insa spre final maresc putin temperatura, pret de cateva minute, dupa care dau drumul la grill pentru a prinde culoare frumoasa deasupra. Intre timp, puteti sa le pregatiti pe celelalte, pentru ca totul sa decurga cat mai rapid. :)

Se lasa cateva minute in tava sa se raceasca, dupa care se scot pe platou. Se pudreaza cu zahar. Este indicat ca sa tineti aceste strudele cu mere acoperite pentru a nu se intari.

Sunt crocante la exterior, pufoase la mijloc si moi in interior. Sunt bune la micul dejun, sau la gustarea de peste zi, sau chiar noaptea cand se trezeste Bogdan sa le manance :)

Spor la strudelit!

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

14 Comentarii

  1. Sunt super bune strudelele!! Intr-o saptamana am facut de 3 ori: cu branza, cu dulceata de visine si cu gem de mere!! Ma gandesc sa le incerc si cu crenwusti :p Multumim pentru idei…dosarelul cu retete e la loc de cinste :D

    Post a Reply
  2. Am facut si eu strudel cu mere! E chiar foarte bun! Imi place cum a iesit aluatul!! Multumim pt reteta! ;)

    Post a Reply
  3. Am facut si eu strudele cu mere dupa reteta ta…au iesit foarte bune!

    Post a Reply
  4. Buna Alexandra, am incerat si eu reteta si pot spune ca a iesit suuuper.

    Post a Reply
  5. Vreau sa intreb daca pentru strudele cu mere trebuie bicarbonat de sodiu sau amoniu.Multumesc!

    Post a Reply
    • Delia draga, nu trebuie nici una nici alta. Doar drojdie :) Si o sa iasa o bunatate! Sa ma anunti dupa ce faci :)
      Pupici!

      Post a Reply
  6. Buna!Am vazut ca sub prima imagine(cea in care arata ca drojdia se pune cu o lingurita de zahar)scrie ca se pune si 1 lingurita de bicarbonat,cu toate ca nu este mentionat la ingrediente.Sigur,te tin la curent!:)

    Post a Reply
    • Delia, nu stiu de unde am scos lingurita de bicarbonat, o sa modific imediat. Prin urmare: drojdie si 1 lingura de otet. Atat!
      Le-ai facut? Sper ca va plac!
      Pupicei!

      Post a Reply
  7. Am incercat reteta si au iesit foarte bune strudelele…aluatul e super.Multumim pt reteta!

    Post a Reply
    • Delia, ma bucur sa aud asta! Te astept sa mai incerci si alte retete si sa impartasesti cu noi parerile.
      Te pup!

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>