Super-extra-mega tort urias sau tort cu 5 blaturi si 4 creme

Rezumat
Denumire reteta
Super-extra-mega tort urias sau tort cu 5 blaturi si 4 creme
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4 Based on 29 Review(s)

A doua zi de Paste ne-am intalnit cu totii la parintii mei la tara, la deja celebrul loc de gratar al lui tata :P Si pentru ca sarbatoream dublu eveniment, nu doar a doua zi de Paste ci si ziua matusii mele (La multi ani Mona!) care a venit cu un tort pe masura familiei (si pe gusturile ei, bineinteles) :P Si a picat numai bine tortul pentru ca urma ziua nasei noastre de cununie si le eram “datori” cu ceva dulce. Cand mi-au zis ca o sa aiba vreo 30 de invitati, nici nu am stat pe ganduri, ci am facut rapid rost de reteta si m-am apucat de treaba. Fiind multe blaturi de tort de copt, si creme, si frisca… e ceva de munca la el, insa rezultatele sunt pe masura. Asa ca daca aveti familie mare sau multi invitati, puteti sa faceti acest tort super-extra-mega-urias si delicios pe deasupra.

P.S. Daca totusi vreti sa faceti tortul si sunteti mai putini la numar, sa stiti ca puteti face jumatate de portie, care si aia iese destula!

Ingredientete blat 1:

- 4 oua

- 4 linguri zahar

- 1 lingura ulei

- 2 linguri cu varf de nuci prajite si macinate

- 3 linguri faina

- 1 praf sare

- 2 plicuri zahar vanilat

Sirop:

- 2 linguri apa

- 100 ml apa

- esenta de vanilie

 

Ingrediente blat 2:

- 4 oua

- 4 linguri zahar

- 1 lingura ulei

- 1 lingura cacao

- 3 linguri faina

- un praf sare

Sirop:

- 50 ml rom

 

Ingrediente blat 3:

- 4 oua

- 4 linguri zahar

- 1 lingura ulei

- 1 lingurita nes

- 4 linguri faina

Sirop:

- 100 ml cafea concentrata indulcita

 

Ingrediente blat 4:

- 4 oua

- 4 linguri zahar

- 1 lingura ulei

- 2 plicuri zahar vanilat

- 4 linguri faina

- esenta de migdale

Sirop:

- 2 linguri zahar

- 100 ml apa

- esenta migdale

 

Ingrediente blat 5:

- 6 albusuri

- 8 linguri zahar

- 250 grame nuci prajite si macinate

- un praf de sare

 

Ingrediente crema 1:

- 300 grame nuci prajite si macinate

- 6 linguri zahar

- 4-5 linguri lapte

- putina coaja de lamaie

- 200 grame unt

 

Ingrediente crema 2:

- 6 galbenusuri

- 12 linguri zahar

- 750 ml lapte

- 9 linguri faina

- 3-4 pliculete zahar vanilat

- putina zeama de lamaie

- 500 grame unt

- 100 grame stafide (sau fulgi de ciocolata – sau ambele cum am facut)

- 1-2 lingurite nes

- 100 grame fructe confiate sau orice alte fructe (eu am pus visine)

 

Pentru ornare:

- 500 ml frisca

- 2 plicuri intaritor de frisca (optional)

- fulgi de ciocolata

- visine confiate

 

V-am spus eu ca e ceva treaba :P

Sa incepem! Se incinge cuptorul la temperatura medie (180 de grade). Aveti nevoie de o tava de cuptor de 40/30 cm pe care o ungeti cu unt/margarina si o tapetati cu faina sau o udati cu putina apa/ulei si puneti foaie de copt.

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei!

Blat 1

Se separa ouale. Albusurile se mixeaza bine impreuna cu un praf de sare pana se fac spuma. Apoi se adauga treptat cele 4 linguri de zahar si se continua mixarea pana devine o bezea luciosa (Detalii despre cum sa bateti albusurile cat mai bine gasiti aici). Tot aici adaugati si zaharul vanilat.

Se adauga apoi galbenusurile, amestecate in prealabil pentru a facilita omogenizarea.

galbenusuri

Se amesteca usor cu o spatula de jos in sus. Se adauga cele 3 linguri de faina (preferabil cernute), cele 2 linguri de nuci macinate si lingura de ulei.

faina

Se amesteca tot cu spatula, prin miscari lente, pana la omogenizare. Se pune compozitia in tava pregatita, se niveleaza si se da la cuptorul incins pentru 15-20 de minute. Dupa 15 minute puteti deschide cuptorul si incercati cu scobitoarea daca e gata blatul. Detalii despre cum se face testul cu scobitoarea gasiti aici.

blat-1

Blat 2

Pentru inceput se procedeaza la fel ca la blatul 1. Se separa ouale, albusurile se amesteca cu praful de sare, apoi se adauga treptat zaharul, apoi galbenusurile, amestecand usor. Se adauga cele 3 linguri de faina impreuna cu lingura de cacao (cernute) si lingura de ulei si se omogenizeaza usor.

cacao

Se adauga in tava pregatita, se niveleaza si se da la cuptor. Dupa 15 minute verificati blatul.

Blatul 3

Se lucreaza la fel ca la celelalte blaturi, adaugati galbenusurile si omogenizati prin miscari lente, adaugati celelalte ingrediente de la blatul 3, adica: 4 linguri de faina si 1 lingurita de nes. Dupa omogenizare, va arata asa:

blat-3

Se niveleaza si se da la cuptor. Dupa 15 minute faceti testul cu scobitoarea, daca mai e nevoie mai lasati la cuptor.

Blatul 4

Stiti deja… albusurile spuma cu un praf de sare, zaharul treptat pana se face o bezea (adaugati aici si zaharul vanilat), galbenusurile amestecate apoi, se omogenizeaza usor, se adauga in ploaie faina si la sfarsit lingura de ulei si esenta de migdale.

Va arata asa:

blat-2

Se niveleaza, se da la cuptor, se face testul cu scobitoarea si cand e gata se scoate.

Blatul 5

Aici difera putin operatiunea pentru ca si ingredientele sunt altele. Dar tot pe acolo e :P Cele 6 albusuri se bat spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul treptat, cate 1-2 linguri, mixati pana se topeste zaharul, apoi adaugati iar 1-2 linguri si tot asa. Cititi aici detaliile complete.

Se adauga nucile macinate si se amesteca cu miscari lente, cu o spatula, de jos in sus.

nuci

Se toarna in tava si se niveleaza.

blat-5

Lasati la cuptorul incins la temperatura medie pana trece testul cu scobitoarea.

Blaturile le lasati pe hartia de copt. Le desprindeti abia cand incepeti asamblarea.

Trecem la creme :D

Crema 1

Nucile macinate cu zaharul si laptele se pun pe foc si se tin pana se ingroasa. Se amesteca pentru a nu se prinde de fund. Untul se bate spuma iar cand crema de nuca este rece, se adauga treptat in spuma de unt.

crema-1

Puneti coaja de lamaie dupa gust. Oricum, e foarte gustoasa, cei carora le plac nucile o sa fie incantati :P Se da la rece.

Crema 2

Cele 6 galbenusuri se mixeaza bine cu zaharul pana devin spuma. Abia apoi se adauga laptele si se omogenizeaza bine.

crema-2-lapte

De acum incepe “greul” :P Pregatiti un vas cu apa pentru a face bain-marie. Faina, se asauga in ploaie cate putin de tot, se amesteca cu telul pentru a nu face cocoloase si abia apoi se adauga din nou faina, si tot asa pana terminati.

crema-2-faina

Daca va face cocoloase, reemediez problema indata :P Se adauga vasul pe baia de abur si se amesteca pana se ingroasa destul de tare.

Daca vi s-au facut cocoloase, luati mixerul vertical si va apucati de treaba pana le “exterminati” de tot :P Se lasa la racit. Intre timp untul se face spuma si se incepe sa se adauge crema doar cand e racita (ca sa nu vi se taie!).

crema-2-omogenizare

Tot acum puteti sa adaugati si zaharul vanilat si cateva picaruti de zeama de lamaie. Adaugati cate putina crema, o incorporati si abia apoi adaugati alta.

In final, va arata asa:

crema-2

Crema se imparte in 3 parti egale (eu le-am cantarit de-a dreptul, sa fiu sigura ca vor iesi egale :P ).

In prima adaugati stafide/ ciocolata rasa/ fulgi de ciocolata sau de toate :D (eu am pus si stafide si bucatele de ciocolata). In a doua adaugati 1-2 lingurite de nes iar in a treia visinele.

Stafidele, cat si visinele (congelate) le-am taiat marunt si abia apoi le-am incorporat in crema.

arome-pentru-crema-2

Se trece la asambalare :D

Eu am inversat primele 2 blaturi, cel de jos am ales sa-l pun pe cel de cacao, l-am intepat fara pic de mila si l-am scaldat in rom (asa cum trebuia facut cu blatul de cacao).

se-insiropeaza

Peste el am pus prima crema, cea de nuci.

crema-de-nuci

Deasupra am pus blatul urmator (al meu 2, din reteta 1) – deci blatul cu 2 linguri de nuci. Se inteapa si el fara mila si se insiropeaza cu siropul facut din 100 ml de apa cu 2 linguri de zahar si esenta de vanilie. Lasati la fiert pana se ingroasa putin, apoi turnati peste blat abia dupa ce s-a racit siropul. Asezati prima crema de lapte, cea cu stafide si ciocolata.

stafide-si-fulci-de-cioco

Se niveleaza si se aseaza al 3-lea blat, cel cu nes, care si el se inteapa bine. Acest blat se insiropeaza cu cafeaua indulcita.

Peste blatul de nes se toarna, bineinteles, crema de nes.

crema-nes

Se niveleaza bine si se pune blatul 4, adica cel cu aroma de migdale. Se inteapa si el, ca toate celelalte, iar siropul il faceti din cele 2 linguri zahar si 100 ml de apa, la fiert, sa scada putin, ulterior adaugand esenta de migdale. Cand s-a racit, se insiropeaza blatul 4. Peste acesta se toarna ultima crema, cea cu visine.

crema-visine

Daca tot s-au terminat cremele, sa terminam si cu blaturile. Peste crema de visine se adauga blatul 5, cel cu nuca, care in mod normal nu se insiropa, dar cred ca l-am tinut cam mult in cuptor (mi se parea tot ca nu e gata, deci aveti grija sa nu faceti ca mine!) si era destul de tare, asa ca l-am insiropat cu sucul de la visine (in care ar fi trebuit sa adaug putin zahar si sa-l fierb, pentru ca a fost prea acru). Asadar, uriasul tort se da la frigider. Recomand sa-l lasati sa stea asa cel putin o noapte, la frigider si abia apoi sa-i puneti frisca.

tort-5-blaturi-4-creme

A doua dimineata, am batut frisca pana s-a intarit, am adaugat 2 plicuri intaritor de frisca, sa fiu sigura ca pot sa ma joc cu ea si am trecut la ornat. Am intins frisca peste tort si cu spatula zimtata am trasat linii. Am avut fulgi de ciocolata pe care i-am aruncat, pur si simplu pe marginile tortului. Ciocolata topita pusa intr-o punga pentru a scrie La Multi Ani (o sa-mi iau eu stilou din ala special de scris pe torturi, o sa vedeti voi! :P ), cateva visine confiate si gata e tortul!

Eu zic ca s-a meritat efortul si astept comentariile celor care au mancat din el! :P

E cu adevarat un tort ce necesita destul de mult timp, dar cand gusti din el combinatia de arome din cele 5 blaturi si 4 creme… va spun ca o sa vreti sa-l mai faceti :P

La multi ani, draga nasa! :*

tort-mare-urias-bogat

Reteta preluata si adaptata dintr-o carticica Practic(a) de prin 2006.


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

1 Comentariu

  1. tin sa va anunt ca am facut acest tort…. este extraordinar… intradevar, este foarte mult de munca ( 5 blaturi, 4 creme) si am ajuns sa il fac in 2 seri, pana la ora 3 dimineata, dar s-a meritat…
    este o combinatie extraordina de buna, cafea si ciocolata, rom, nuca si stafide…. superb…
    merita sa il incercati… am facut doar jumatate de portie si mi-a iesit un tort gigant… intr-o tava rotunda de 28 de cm….
    multumim alexandra pentru retete… sunt absolut delicioase…

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>