Tarta cu prune uscate (de post)

Rezumat
Denumire reteta
Tarta cu prune uscate (de post)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 36 Review(s)

Zilele trecute cautam printre retetele de la mama un dulce de post si cand am vazut tarta cu prune uscate mi-a zburat instantaneu gandul la copilarie. Mi-am adus aminte de bunicul, dragul de el, cand intr-o seara am trecut pe la tara si am vazut o groapa mare in livada si toti radeau pe seama mea ca eu credeam ca au sapat-o pentru bunicul. Acolo insa facea bunul magium din prune, fara zahar, pe care il fierbea ore in sir, o noapte intreaga (ziua trebuiau ingrijite animalele), amestecand intr-una, uneori singur, alteori la un pahar de vorba cu familia. Desi nu am asistat niciodata la fierberea magiunului ce n-as da acum pentru o astfel de noapte…alaturi de bunicul!

Ingrediente:

- 500 – 700 grame prune uscate

- 1 litru ceai fierbinte de fructe

- 400 grame magiun/ marmelada/ gem de prune

- 250 grame margarina

- 400 grame faina

- un praf de sare

Desi am luat aproape 1 kg de prune uscate, am mancat din start vreun sfert de kil (Doamne, cat pot fi de bune!) si desi reteta era cu 750 grame de prune, eu am pus doar vreo 500 si a fost de ajuns (restul le-am pastrat sa le mai mananc :P ). Taiati bucatele prunele uscate. Faceti 1 litru de ceai aromat (al meu a fost de fructe de padure) si puneti prunele la inmuiat pentru cel putin 10 minute.

Margarina rece se taie cubulete si se amesteca cu faina si cu praful de sare. Desi la inceput se incorporeaza destul de greu faina, in final devine maleabil. Framantati cateva minute si apoi faceti din aluat o bila, o inveliti cu folie alimentara si lasati 30 de minute la frigider.

P.S. Daca nu tineti post, inlocuiti margarina cu unt!

Incingeti cuptorul la temperatura mare si pregatiti tava rotunda. Forma mea era de silicon, deci nu i-am facut nimic, dar daca aveti tava speciala pentru tarta, ungeti-o bine cu margarina si pudrati cu faina.

Luati aluatul din frigider, framantati-l putin (e destul de rigid), taiati o bucatica de aluat si dati deoparte pentru grilaj. Restul de aluat il intindeti cu sucitorul si apoi il puneti in tava. Cu furculita gauriti din loc in loc pentru a nu se umfla.

aluat-tarta

Puneti magiunul/marmelada sau gemul de prune (eu am avut gem) si deasupra prunele uscate, stoarse de ceai. Din restul de aluat intindeti o foaie pe care o taiati fasiute si faceti un grilaj peste prune. Marginile de la tarta le rasuciti usor peste prune.

Dati la cuptorul incins si lasati pentru 50 de minute, desi este bine sa verificati. E gata atunci cand aluatul devine crocant si incepe sa se rumeneasca. Lasati la racit apoi scoateti din tava.

Tarta cu prune uscate este una fara prea mult zahar, in aluat nu este deloc, iar daca folositi magiun chiar nu are zahar. Insa sa nu credeti ca nu e gustoasa. Tocmai asta o face mai speciala, pe langa aroma de afumat al prunelor uscate.

Tarta-cu-prune-uscate

Tarta-cu-magiun-si-prune-us

Tarta-prune-uscate


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

4 Comentarii

    • Buna dna gospodina,

      Am incercat aceasta reteta si cu tot respectul legat de amintirile copilariei dvs va informez ca a fost un mare bluufff. Pe scurt asa zisul aluat era un amestec tare si crocant de faina coapta.Eu sunt de acord ca dulciurile de post nu pot avea acelasi gust ca cele preparate din unt, lapte, oua…dar mai bine mananc marmelada pe paine decat in tarta.
      Al meu barbat care este un mare gurmand si devorator de dulciuri mi-a spus sa nu mai repeti aceasta niciodata.
      imi cer scuze daca v-am suparat. Nu aceasta a fost intentia mea.
      Spor in toate!

      Post a Reply
      • Elena draga, nu am de ce sa ma supar! Insa sa stii ca aluaturile de la tarte sunt mai crocante, ca niste biscuiti. Trebuia sa mai pui putina margarina daca nu era maleabil aluatul. Imi pare rau ca nu a fost pe placul vostru. Te pup!

        Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>