Tarta rustica cu gem

Rezumat
Denumire reteta
Tarta rustica cu gem
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 8 Review(s)

Nu am facut inca tarte pentru ca nu am forme de tarte, din alea frumoase, zimtate… dar parca nu e musai de facut in formele alea, nu? Si pentru ca ieri am bucatarit de cand am ajuns acasa, seara s-a terminat cu un miros imbietor de tarta cu gem de caise. La modul cel mai serios vorbind acum, cand am scos tarta din cuptor gemul inca bolborosea si nu cred ca am mai facut ceva dulce care sa miroasa atat de bine… Cu greu am rezistat sa nu o gust la ora aia :D

Ingrediente:

- 350 grame faina

- 200 grame unt

- 100 grame iaurt

- 1 lingura otet

- un praf de sare

- 1 gem la 320-400 grame (de care vreti – eu am folosit gem de caise – homemade :P )

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca lasati untul si iaurtul cel putin 30 de minute dupa ce l-ati scos de la frigider. Faina se pune intr-un vas iar pe mijloc faceti o gaura unde puneti untul, iaurtul, lingura de otet si praful de sare si incepeti sa adaugati incet, de pe margini, faina, amestecand usor. Incorportati toata faina si framantati cateva minute, pana aluatul se face elastic.

ingrediente-aluat-tarta

Ii dati forma de bila si il inveliti in folie alimentara si lasati la frigider pentru 1 ora.

aluat-tarta

Eu dupa 30 de minute nu am mai avut rabdare si m-am apucat de treaba. Pentru ca aluatul nu a avut timp sa se raceasca bine, am folosit o folie pe care am intins aluatul, ca sa se desprinda mai usor.

foiae-tarta

Puteti sa presarti faina insa, pentru a nu avea suprize. Dar sa stiti ca este un aluat foarte elastic si nu se lipeste. Lasati o parte de aluat pentru grilajul de deasupra. Intindeti aluatul putin mai mult decat dimensiunile tavii, pentru a va lasa pe margini 1 cm de aluat ca sa acopriti marginile de gem si astfel sa nu curga. Am folosit o tava dreptunghiulara de 30×20 cm.

Luati aluatul de pe masa de lucru cu ajutorul facaletului. Puneti gemul peste aluat. Si treceti la facut grilajul. Luati cu atentie fasiile de aluat, pentru ca este elastic si se cam lungeste :D . Dupa ca ati pus grilajul acoperiti marginile, presand usor peste grilaj, sa se lipseasca.

grilaj

Dati la cuptor la foc mic spre mediu (150-160 grade) si lasati pana prinde o crusta frumoasa. Lasati sa se raceasca complet inainte de a taia. Si asa arata aseara, abia scoasa tarta din cuptor.

tarta-cu-grilaj

Tarta cu gem este un desert ce nu necesita multe ingrediente, sau munca multa. Si este atat de crocanta!

Va invit la o portie de tarta rustica cu gem!

tarta-cu-gem

tarta-rustica-cu-gem

tarta-rustica-grilaj


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>