Tiramisu

Rezumat
Denumire reteta
Tiramisu
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4 Based on 6 Review(s)

Primul Tiramisu – Roma. Al doilea Tiramisu – cina romantica. Al treila Tiramisu – revelion. Al patrulea Tiramisu – cabana. Toate, in afara de primul bineinteles, au fost facute de mine. Doar ultimul a fost si pozat, si ma scuzati ca pozele nu sunt deloc reusite… abia il terminasem si trebuia sa plecam la munte la cabana si stiam ca acolo nu o sa mai prind sa-i fac poze, asa ca l-am taiat rapid… Trebuia sa stea la frigider sa se intareasca crema putin…dar alta data :P

Daca l-am refacut atat de des inseamna ca e bun tare, deci nu pot decat sa-i multumesc Iuliei pentru reteta asta buna de tot!

Ingrediente:

- 2 pachete de piscoturi 800 grame

- 8 galbenusuri

- 750 grame mascarpone

- 500 ml frisca vegetala

- 2 pliculete zahar vanilat

- 200 grame zahar

- esenta de rom

- 1 pliculet Cappuccino Classico

- 50 ml lapte

- 5 lingurite ness

- 5 lingurite zahar pudra

- 5 lingurite frisca lichida

- cacao pentru pudrat

- cafea pentru insiropat

Se ia cu incredere cea mai mare tava din casa, si nu, nu se incinge cuptorul. Se face la rece! Fac de obicei Tiramisu cand ne adunam mai multi, cand mergem undeva, pentru ca iese foarte mult si pentru ca succesul e garantat!

Asadar, tava mea de 25/35 cm este numai buna si plina ochi cu desertul asta italienesc. Dar sa trecem la treaba!

Folosim un castron pe care putem sa-l punem la bain marie. Galbenusurile impreuna cu cele 200 de grame de zahar si pliculetele de zahar vanilat se mixeaza bine de tot, pana se deschid la culoare si-si dubleaza volumul. Se adauga pliculetul de cappuccino si laptele si se amesteca bine.

Se pune castroul pe baia de aburi si se amesteca constant timp de 10-15 minute, pana ce compozitia incepe sa se ingroase, iar granulele de zahar s-au topit. Se ia de pe foc, se adauga putina esenta de rom, se omogenizeaza si se lasa apoi la racit.

Intre timp se poate prepara cafeaua, mimim 500 de ml, pentru insiropatul piscoturilor.

Cat timp se lasa la racit compozitia cu cappuccino, preparam nessul. Cele 5 lingurite de ness, cu cele 5 de zahar si 5 de frisca lichida, se amesteca bine, pana se omogenizeaza si devine cremoasa.

Frisca lichida tinuta la rece, se scoate si se mixeaza bine si ea pana se intareste.

Branzica mascarpone se pune in cel mai mare castron (pentru ca aici se vor amesteca toate cremele si va rezulta o compozitie voluminoasa). Se mixeaza branza pana devine foarte cremoasa.

Peste aceasta adaugam crema de galbenusuri cu cappuccino (la temperatura camerei) si se omogenizeaza. Se adauga frisca lichida deja mixata si se omogenizeaza din nou.

La final, se adauga si crema de ness si se amesteca si cu mai mare ardoare, ca doar e gata crema pentru Tiramisu.

Se niveleaza si se imparte in 3 parti: 2 parti mai mari, egale si o a 3-a parte, mai mica (care va veni deasupra, la final).

Insiropatul piscoturilor se face in cafeaua calduta, astfel: luati cate un piscot, il tineti de margini pe lungime si il bagati rapid pana la jumatate in cafea (incet, sa nu se inece), apoi intoarceti piscotul si faceti la fel. Nu lasati prea mult in cafea pentru ca o sa se inmoaie prea tare si nu mai e deloc ok. Ganditi-va ca piscoturile vor absorbi si din crema, daca lasati cel putin o noapte la frigider. Asadar, balaciti bine piscoturile si asezati-le frumos in tava, ca la o prezentare de moda :) Mie imi incap 25 de bucati la fiecare rand – deci in total 75 de piscoturi.

Dupa ce ati pus primul strat de piscoturi, luati una din cele 2 parti mai mari de crema si intindeti in tava. Nivelati frumos, si treceti la joaca cu randul 2 de piscoturi. Balaceala, apoi crema (a doua parte de crema mai multa), apoi iar balaceala de piscoturi si la final, ultimul strat de crema (partea cu crema mai putina). Se intinde frumos crema si deasupra se presara cacao.

Daca vreti sa va jucati, trasati randulete cu spatula speciala de ornat pentru torturi, sau daca nu aveti, cu o furculita.

Dati rapid la frigider. Cel mai bine este sa stea o noapte, asa este timp sa se combine gusturile. Un desert special, deosebit, rafinat si fooooarte gustos.

Pentru utilizarea albusurilor ramase aveti aici cateva idei :)


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

1 Comentariu

  1. o reteta simpla si usor de facut,dar foarte gustoasa.multumim Alexandra.urmatoarea incercare e prajitura deliciu. :)

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>