Tochitura moldoveneasca

Rezumat
Denumire reteta
Tochitura moldoveneasca
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 22 Review(s)

Orice iesire la gratar/ cabana trebuie aiba ceva special. Adica sa se remarce printr-o gustare/ mancare ceva mai aparte. Cel putin asa e la noi. Daca datile trecute am facut ba iepure la ceaun, ba fasole la ceaun, ba balmos… de data aceasta a venit randul celebrei tochituri moldovenesti. Si cei care au mai mancat tochitura prin restaurante cu specific traditional, au zis ca tochitura nostra a fost mult mai buna si mai gustoasa. Daaa… ne mandrim cu ea, ca iese atat de buna! Cred ca pasiunea isi spune cuvantul! Si daca eu am pregatit ingredientele (adica le-am taiat, tocat etc) sa stiti ca de fapt si de drept a fost facuta de Boghy! Sau hai de amandoi, sa nu fie cu suparare :P

Ingrediente:

- 4-5 cepe mari

- 500 grame carne macra de porc (poate fi gulas)

- 500 grame carne de porc mai grasa

- 300-400 grame carnati

- 300-400 grame kaizer

- 3-4 catei de usturoi

- 300-400 grame bulion (dupa gust)

- condimente: sare, piper (preferabil boabe), boia dulce, 3 foi de dafin

- ulei

Pentru servit:

- oua

- branza sarata

- castraveti murati

- mamaliga

Prima si prima data, pregatiti-va ceaunul! Desi aveam trepied pentru el, noi l-am pus direct pe gratar ca sa fim mai aproape de cabana. Puteti face tochitura si pe aragaz, dar daca o sa iesiti la iarba verde, va recomand sa o faceti si atunci, pentru ca fumul si atmosfera… fac din ea cea mai buna tochitura! :P

Ceapa se curata si se taie cubulete. (Detalii aici despre cum toc eu ceapa). Turnati putin ulei in ceaun, lasati sa se incinga apoi adaugati ceapa, piperul, usturoiul (l-am lasat intreg) si foile de dafin.

Amestecati constant pana capata o culoare galbuie, nu trebuie sa fie arsa! si se adauga boiaua dulce (pentru culoare).

ceapa-calita

Amestecati putin, dupa care adaugati carnea taiata cubulete (doar carnea macra si cea grasa).

carne-tochitura

Lasati 2-3 minute pe foc, amestecand continuu, dupa care adaugati apa cat sa o acopere si lasati la fiert.

apa-tochitura

Amestecati din cand in cand.

ceaun-tochitura

Cand este aproape fiarta, se adauga carnatul taiat felii sau bucati si kaizerul taiat bastonase.

carnat-tochitura

Daca este nevoie mai adaugati apa, pentru a se fierbe bine toate carnurile. Spre final, lasati sa scada apa si sa se prajeasca carnea putin. Dati gust de sare.

bulz-pe-gratar

Puneti bulionul dupa gust – noi am pus vreo 400 de grame.

bulion-tochitura

Lasati sa mai fiarba/ sa se mai prajeasca cateva minute si e gata!

tochitura-ceaun

Mamaliga ce o vedeti pe gratar este de fapt un bulz umplut cu branza sarata de oaie si branza de burduf.

Se prajesc ouale ochiuri. La cabana nu am avut nicio tigaie si am prajit in vreo 2 oale…dar in amandoua s-au prins de fund, desi am pus ulei destul sa previn acest lucru. In fine, am ras branza sarata deasupra… si nu s-a mai cunoscut!

Am servit cu casatravetii murati ai mamei… si totul a fost mai mult decat gustos! O mancare ce-i drept consistenta si mai grasa… dar sa fim seriosi, nu o mancam zilnic, asa ca o “mica” escapada din asta nu strica din cand in cand :P

Sa aveti pofta! De fapt sa mancati cumpatat ca pofta oricum o sa fie :D

tochitura

tochitura-moldoveneasca

tochitura-cu-bulz-pe-gratar


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>