Tort cu iaurt si visine

Rezumat
Denumire reteta
Tort cu iaurt si visine
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 49 Review(s)

Cand am de pregatit ceva dulce in aceeasi zi pentru colegii de la serviciu, pentru petrecerea mare dar si ceva pentru acasa, cel mai greu mi se pare nehotararea… ce sa fac, care, cum si pentru cine. O data ce le analizez, le invart, le rasucesc si in cele din urma ma hotarasc, nu-mi ramane decat sa-mi fac necesarul, sa cumpar ingredientele si sa ma apuc de treaba. Ca sa scurtez din timpul de gandire, am hotarat ca pentru colegi sa fac prajitura cu iaurt si visine (era mai simplu de pus in frigiderul micut de la serviciu), pentru acasa sa fac tort cu iaurt si visine (aceeasi reteta dar sub forma de tort) iar pentru petrecere tort cu alune si banane. Asadar, fie ca il faceti sub forma de tort, fie ca alegeti sa o faceti sub forma de prajitura, dulcele asta cu iaurt si visine din belsug e fenomenal.

Ingrediente blat (tava tort diametru 26 cm sau tava prajitura 20/30 cm)

- 8 oua

- 9 linguri zahar

- 4 linguri apa minerala

- 6 linguri faina

- 2 linguri cacao

- un praf de sare

Ingrediente crema iaurt:

- 500 grame iaurt cu visine

- 400 grame iaurt gras

- 400 grame smnatana grasa pentru frisca

- 500 grame visine (congelate, din compot)

- 50-100 grame zahar pudra

- 3 plicuri gelatina

Ingrediente glazura:

- 120 grame unt

- 4 linguri zahar

- 2 linguri cacao

Daca folositi visine din compot, scoateti samburii si lasati visinele la scurs. Daca le aveti congelate, lasati din timp la temperatura camerei, intr-o strecuratoare.

Incingeti cuptorul la temperatura medie (180 de grade). Pregatiti tava cu hartie de copt sau ungeti bine cu unt si tapetati cu faina.

Separati ouale care au stat la temperatura camerei. Galbenusurile le mixati cu zaharul pana ce acesta din urma se topeste, iar galbenusurile isi dubleaza volumul. Se adauga apoi apa minerala, faina si cele 2 linguri de cacao (cernute). La final, adaugati albusurile batute spuma cu un praf de sare. Amestecati usor, de jos in sus. Turnati in tava pregatita si dati la cuptor pentru 30-35 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea blat-tort Pregatiti crema. Cele 3 plicuri de gelatina (30 de grame) le puneti in suficient suc de la visine, pentru a se hidrata. Incepeti prin a bate bine smantana pentru frisca. Tineti cont ca trebuie sa fie rece. Cand incepe sa se intareasca, adaugati pe rand cate 1-2 linguri de zahar pudra si omogenizati. Adaugati iaurtul gras. iaurt Iar la final, iaurtul cu visine. iaurt-cu-visine Omogenizati si dati la rece. Daca folositi gelatina foi scurgeti zeama si o dizolvati usor ori la microunde ori pe baie de aburi. Daca aveti gelatina granule, puneti vasul, la fel, pe baie de abur sau la microunde pana se dizolva usor. Nu fierbeti gelatina caci isi pierde proprietatile de inchegare. Luati 1 lingurita de crema si amestecati in gelatina dizolvata. Apoi inca 2-3 lingurite. Trebuie sa racim putin gelatina, apoi o turnam in crema si omogenizam bine. Visinele le puteti pune acum in crema, asa cum am facut la prajitura, sau le puteti aseza peste blat, asa cum am facut la tort. Dati la rece pentru 10 minute.

Urmeaza asamblarea tortului. Daca e sub forma de prajitura, taiati blatul in 2 parti egale si puneti crema la mijloc iar deasupra cealalta parte de blat. Blatul de tort l-am taiat in 3 si crema am impartit-o in 2. Am asamblat prajitura/tortul si l-am dat la rece.

Intre timp se pregateste glazura. Unul cu zaharul si cele 2 linguri de cacao le-am pus pe foc mic mic si am amestecat constant ca sa se topeasca, apoi sa fiarba putin sa se faca glazura. Amestecati pentru a nu se prinde de vas. Pentru ca am vrut sa fie prajituri individuale, am taiat in patrate de vreo 6-7 cm si am pus glazura pe fiecare in parte, lasand sa curga pe margini. Peste tort am pus toata glazura si am nivelat cu o spatula. glazura La prajitura am batut rapid 1 canita de frisca si am facut cu pos-ul o avelina cu o visina. prajitura-cu-visine La tort am pus toate visinele peste glazura.

tort

Si uite asa faceti o prajitura buna sau un tort la fel de bun. Indiferent de forma in care doriti sa faceti acest dulce, va spun sigur ca blatul si crema cu iaurt si visine sunt delicioase!

Mi-a placut acest tort si am avut multi pofticiosi la el. Si poate va fac pofta, daca nu v-am facut deja :D

tort-cu-visine

tort-cu-iaurt-si-visine

tort-cu-iaurt


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

4 Comentarii

  1. Va rog sa-mi explicati: ingredientele de la blat sunt pentru o foaie sau pentru trei?

    Post a Reply
    • Ingredinetele sunt pentru un blat mare, pe care poti sa-l tai in 2 sau in 3 partie egale. Sa iasa bun bunut!

      Post a Reply
  2. L-am facut! L-am taiat in doua. A iesit super gustos! Azi mai fac unul, dar cu afine. Multumesc mult pentru reteta!

    Post a Reply
  3. Ma bucur ca ti-a placut si faptul ca il faci din nou, nu poate sa insemne decat ca ma bucur si mai mult, ca va place! Iti multumesc pentru comentarii!
    Te mai astept, cu drag, pe blogul meu!

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>