Tort cu morcovi

Rezumat
Denumire reteta
Tort cu morcovi
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 33 Review(s)

Rasfoiam caietul cu retete al mamei, si de ceva timp tot dadeam peste acest tort cu morcovi si frisca. Weekendul trecut, pentru ca venea in vizita verisoara lui Bogdan, cu cei 2 copii (unul de 4 ani si fetita de cateva luni pe care am tinut-o numai in brate si a stat cuminte de zici ca aveam o papusica) am considerat ca e cazul sa-l fac. In primul rand pentru ca e cu morcovi, care stiti cu totii cat de indicat este sa-l includem in dieta zilnica, apoi pentru ca erau  morcovi bio, de la parintii mei din gradina. Le-am trimis si lor la pachetel, iar tati m-a sunat sa-mi zica ca e minunat, pur si simplu minunat. Eu, razand… de ce, pentru ca e cu morcovi din gradina ta? Oricare ar fi motivul, e bun sa-l faceti pentru copilasii vostri :)

Ingredient blat:

- 500 grame morcovi rasi marunt

- 8 oua

- 200 grame zahar

- 200 grame biscuiti macinati

- 50 grame nuci macinate (daca nu aveti inlocuiti tot cu biscuiti)

- 200 grame faina

- 1 praf de copt

- 1 praf de sare

Ingrediente crema:

- 1 borcan de 800 de gem de prune

Ingrediente ornat:

- 300 grame smantana pentru frisca

- 2-4 linguri zahar pudra

- 1 plic intaritor de frisca

- 200 grame caramele

- 2 linguri de unt

Reteta e adaptata la maxim. Nu aveam oua decat vreo 3 si din alea trebuia sa fac maioneza, ca Bogdan a vrut salata de boef. In schimb, aveam oute de prepelita pentru un batalion intreg. Si am avut treaba, nu gluma 5 x 8 = 40 de oute de spart :) (5 oute de prepelita sunt ca si greutate cat 1 ou de gaina). Apoi, initial, reteta era cu nuci, dar cum inca nu am primit nuci de la tara, am inlocuit cu biscuiti. Gemul l-am pus eu, si va rog sa nu radeti de cum am taiat blatul in jumatate… acolo a considerat cutitul ca e mijlocul… Si pentru ca aveam caramele la indemana (pentru un desert ce-l in am plan de cateva saptamani – o sa vina si randul lui) am zis sa ma joc putin. Si asta a iesit :)

Incepeti prin a curata morcovii. Cantariti vreo 700-800 de grame de morcovi, pentru ca ii veti curata si sigur veti mai rontai cate o gura, doua, trei… Asadar, 500 de grame de morvoci curatati si dati pe razatoarea mica.

Macinati biscuitii.

Incingeti cuptorul la temperatura medie spre tare – 190-200 de grade. Pregatiti tava de tort

Pregatiti apoi cele 8 oua, sau cele 40 de oute (dupa caz) :D Adaugati zaharul peste oua si mixati pana se fac spuma. Adaugati biscuitii macinati.

biscuiti

Mixati si adaugati morcovii (cu tot cu zeama).

morcovi

Omogenizati din nou. Faina, impreuna cu praful de copt si sarea se adauga la final si se amesteca bine cu o spatula. Turnati compozitia in tava de copt.

blat-morcovi

Dati la cuptor si lasati 10 minute la 190-200 de grade, dupa care scadeti temperatura cuptorului la 170-180 de grade. Lasati pana trece testul scobitorii.

Lasati blatul la racit. Intre timp pregatiti frisca. Smantana pentru frisca se bate bine pana incepe sa se intareasca, apoi se adauga 2 linguri de zahar pudra si se continua mixarea pana devine tare. La final se adauga intaritorul de frisca si se mai mixeaza un minut.

Blatul racit se taie in 2 sau in 3 parti, dupa cum puteti. Partea asta nu-mi place deloc, de aceea, de cele mai multe ori prefer sa fac blatul de 2 ori, decat sa-l tai… pentru ca nu-i prea nimeresc mijlocul :D Ungeti blaturile cu gem de prune (preferabil homemade). Deasupra puneti frisca.

Optional, daca vreti sa va jucati, topiti cele 200 de grame de caramele impreuna cu 2 linguri de unt. Amestecati constant pentru a nu se prinde de vas.

Dati tortul cu morcovi la frigider pentru o noapte. Si savurati impreuna cu copiii! Mici, sau mari :)

tort-morcovi

Este un tort care se face usor si din ingrediente ieftine si foarte potrivit pentru copii. Numai bun de facut in sezonul rece. Tort cu morcovi, gem de prune si frisca. Simplu, nu?

tort-cu-morcovi-si-gem

caramel

tort-cu-morcovi


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>