Tort cu nuci si crema de lamaie

Rezumat
Denumire reteta
Tort cu nuci si crema de lamaie
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 12 Review(s)

De fiecare data am probleme cu tortul pentru ziua lui Bogdan, in sensul ziua lui e imediat dupa sarbatorile de iarna, cand deja toti suntem satui de mancare, de dulciuri, de tot… Anul acesta m-am gandit sa-i fac ceva care sa nu fie prea dulce, chiar acrisor, sa se poata manca lejer. Asa ca am facut un tort cu nuci si crema de lamaie… multa lamaie:

Ingrediente blat:

- 4 oua

- 10 linguri apa

- 2 linguri pesmet fin

- 1 farfurie adanca cu nuci macinate (la vreo 350-400 grame de nuci)

- 300 grame zahar

- 200 grame faina

- 1 lingurita bicarbonat stins bine cu o lingura de otet

- un praf de sare

 

Ingrediente crema:

- 4 galbenusuri

- 150 ml apa

- 120 de grame zahar

- coaja si zeama de la 1 lamaie

- zahar vanilat

- 1 pachet de unt

 

Se incinge cuptorul la temperatura medie – 180 de grade. Se pregateste tava de tort (26 cm) cu hartie de copt, sau ungeti bine cu unt si pudrati cu faina.

Se separa ouale care au stat macar 30 de minute la temperatura camerei. Galbenusurile se mixeaza bine, apoi se adauga pe rand apa si pesmetul fin, amestecand continuu.

pesmet

Se adauga nucile macinate fin, care in prealabil au fost usor prajite (pentru o aroma mai intensa).

nuci

Se adauga si faina si se omogenizeaza bine. Lingurita de bicarbonat se stinge bine cu 1 lingura de otet, se amesteca si se toarna peste compozitie. Se amesteca bine din nou.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga, pe rand zaharul, mixandu-se bine dupa fiecare lingura. Detalii aici.

Se adauga peste compozitia de nuci, se omogenizeaza din nou si se toarna in tava de copt.

blat-de-nuci

Se niveleaza si se da la cuptorul incins. Se lasa in jur de 35-40 de minute, insa cel mai bine faceti testul cu scobitoarea. Primele 30 de minute nu deschideti usa cuptorului, deloc, deloc! Scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca de tot, abia apoi taiati blatul in jumatate.

Cat timp se raceste, pregatiti crema. Apa cu cele 120 de grame de zahar si coaja rasa de la 1 lamaie si zeama de la aceasta (atentie sa nu radeti si partea alba caci e amara!) se pun pe foc.

zeama-lamaie

Puteti sa nu puneti toata zeama de la lamaie si sa o adaugati ulterior, in functie de gust. Se lasa pe foc pana se face sirop, cel putin 15 minute la foc mic, amestecand din cand in cand. Se da apoi deoparte si se lasa la racit, pana ajunge la temperatura camerei.

Galbenusurile se mixeaza bine, apoi se adauga cate putin sirop, amestecand continuu (eu l-am trecut prin sita, pentru a nu lasa coaja de lamaie).

galbenusuri

Se pune pe baie de aburi si se lasa pana se leaga bine. Nu uitati sa amestecati constant. Se lasa compozitia sa se raceasca, la temperatura camerei, apoi se mixeaza untul cu zaharul vanilat, pana devine spuma. Se adauga cate putin din compozitia de galbenusuri si se mixeaza foarte bine. Nu adaugati alta lingura de galbenusuri pana ce nu s-a omogenizat precedenta. Pentru a nu vi se taia crema de unt, cele doua ingrediente trebuie sa fie de aceeasi temperatura!

crema

Trecem la asamblarea tortului. Blatul taiat in jumatate se pune direct pe platoul de servit, se pune deasupra toata crema, apoi cealalta jumatate de blat si se apasa usor, pentru a se prinde bine de crema.

crema-vanilie

Pentru a-i da un aer de sarbatoare am imbracat tot tortul in ciocolata si l-am ornat cu bomboane de ciocolata. Bogdan nu a vrut lumanari in tort, asa ca l-am lasat simplu. Simplu, dar bun: tort cu nuci si crema de lamaie!

Pofta buna!

tort-cu-nuci-si-crema-de-la


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

2 Comentarii

  1. oare exista cineva pe lume care i-ar rezista acestui tort extrem de savuros, cremos, delicios si de ciocolatiu, care parca te indeamna sa il degusti imediat si sa nu lasi nimic in urma :D

    Post a Reply
    • Multumesc draga mea. Tocmai am fost in vizita la tine si mi-a placut ce am vazut… de nici nu mai zic! Esti o scumpa!
      Ms ca m-ai vizitat si te mai astept! :*

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>