Tort diplomat cu ciocolata

Rezumat
Denumire reteta
Tort diplomat cu ciocolata
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 18 Review(s)

Reteta de tort diplomat cu ciocolata a venit… de nowhere. M-am trezit ieri ca nu am tort pentru sotul meu, pentru ziua lui de nastere. El tot a insistat sa nu-i fac nimic, dar parca nu ma lasa inima sa-i treaca ziua fara un tort. Si cum a fost zi de mare sarbatoare, am zis totusi ca nu dau drumul la cuptor ca sa coc ceva. M-am gandit la tort diplomat, dar cum aveam deja pe blog reteta, am inceput sa ma gandesc, am scos rapid visine de la congelator si am fugit la cumparaturi. La ora 14 m-am apucat, pe la 15 am bagat tortul in frigider iar la 18 l-am rasturnat pe platou… Si era tapan! :D

Ingrediente tort diplomat cu ciocolata:

- 750 ml smantana grasa (pentru frisca)

- 500 ml lapte

- 300 grame ciocolata amaruie (sau cu lapte)

- 5 oua

- 5 linguri zahar tos

- 100 grame zahar pudra

- 1 lingura faina

- 3 pliculete gelatina

- 300 ml apa/ suc

- visine (optional)

- un praf de sare

Pentru ornat tort diplomat cu ciocolata

- 1 ciocolata alba

- 1/2 lingura smantana

- bombonele de diferite forme/dimensiuni

Daca folositi visine proaspete, scoateti samburii si le lasati la scurs, daca sunt din congelator le lasati la dezghetat, apoi la scurs si incercati cu ajutorul servetelor de hartie sa le uscati cat mai bine.

Tortul in sine se face foarte usor, doar ca necesita folosirea mai multor vase. Incepeti prin a pune gelatina la inmuiat in 300 ml de apa (eu am pus in suc de mere). Pregatiti vasul in care veti face tortul. Eu folosesc o oala pe care o tapetez cu folie alimentara.

Smantana luata de la frigider se mixeaza bine pana se intareste, apoi se adauga pe rand, cele 100 grame de zahar pudra. Se face o frisca tare si se tine la frigider.

Separam ouale. Galbenusurile le punem intr-un vas pe care il putem pune pe baie de abur, adaugam cele 5 linguri de zahar si le mixam pana se deschid la culoare si se topeste zaharul. Intre timp, fierbem laptele. Crema de galbenusuri se pune pe bain-marin, se adauga lingura de faina, cernuta cate putin si se omogenizeaza cu telul. La final se adauga laptele fiert si se lasa pe foc pana se ingroasa, amestecand continuu. Lasati sa stea cel putin 5 minute.

Daca cumva s-au facut cocoloase (desi daca cerneti faina direct in vas, putin cate putin si amestecati, nu ar trebui sa se intample asta), puneti blenderul vertical in actiune :)

galbenusuri

Puneti gelatina pe bain-marin si o lasati pana se dizolva. Aveti grija sa nu fiarba caci isi va pierde proprietatile de inchegare. Amestecati continuu pentru a se dizolva uniform si turnati peste galbenusuri, amestecand totul foarte bine. Puneti si ciocolata la topit, tot pe baie de abur si o turnati tot peste galbenusuri.

Ciocolata

Amestecati bine si turnati si frisca peste aceasta crema.

Frisca

La final puneti visinele.

visine

Daca doriti un tort diplomat mai pufos, puneti si albusurile spuma. Eu le folosesc tot timpul. Astfel, mixati bine albusurile cu un praf de sare, pana se intaresc si amestecati cu crema de ciocolata, foarte bine, cu un tel.

Turnati in vasul pregatit si dati la rece. In mai putin de 3 ore s-a intarit. Pregatiti glazura: ciocolata alba se topeste pe baie de abur, se adauga jumatate de lingura de smantana.

Peste vasul in care este pus tortul se aseaza platoul, se invarte vasul si astfel tortul ajunge pe platou. Se desprinde folia alimentara.

tort

Se toarna glazura de ciocolata alba si se intinde, lasand marginile tortului neacoperite de glazura. Se orneaza cu bomboane de diferite culori si forme.

Toata lumea stie celebrul tort diplomat facut de obicei cu fructe exotice, astfel acest tort diplomat cu ciocolata este potrivit pentru ocazii speciale, pentru ca este o revelatie. Textura, gustul usor amarui, visinele si faptul ca se face atat de usor sunt motive clare ca trebuie sa incercat. Noi am crescut cu tortul diplomat clasic, iar aseara, fratele meu a zis ca e cel mai bun diplomat pe care l-a mancat vreodata :) Si asta spune multe!

P.S. Marius, iti multumesc pentru softbox :)

Tort-diplomat-cu-ciocolata

tort-diplomat

Si o sectiune pentru textura :)

tort-cu-ciocolata

diplomat-cu-ciocolata

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

2 Comentarii

  1. si pentru pofticiosi…
    va comunic ca am gustat din acest delicios tort….
    este foarte pufos si foarte gustos…. totul este la superlativ… echilibrat dpdv al gustului… foarte light…
    nu este o expresie frumoasa dar… “te lingi pe degete”… pe cat de bine arata… pe atat este de bun…
    multumim Alexandra ca ne indulcesti :) :):)

    Post a Reply

Lasă un răspuns către costantina Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>