Tort diplomat pufos

Rezumat
Denumire reteta
Tort diplimat
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4 Based on 44 Review(s)

Acest tort diplomat face parte din categoria ducliurilor copilariei mele. Mama mea il face de cand ma stiu eu… al ei este un diplomat mai cremos, si tot timpul il facea cu ananas. Mama lui Bogdan face si ea des diplomat, al ei este mai pufos, de obicei il coloreaza in 3 culori si il orneaza cu mai multe fructe. Dilema mea a fost… a cui reteta sa fac ca sa nu se supere nicio mama? :) )) Simplu! Combinam retetele! :P

Ingrediente:

- 6 oua

- 12 – 14 linguri zahar

- 1 kg de smantana dulce, grasa (minim 30% grasime)

- 500 ml lapte

- 1 lingura faina

- 4 plicuri gelatina

- 1 compot de ananas

- alte fructe pentru ornat: portocale, kiwi, mure, zmeura, afine… orice aveti la indemana

- un praf de sare

Este un tort ce se face la rece – deci nu necesita coacere, se face rapid si se si prinde rapid. Si a ajuns cu tot cu oala in varf de munte, la Dorna. Acolo doar l-am rasturnat pe platou – et voila – au ramas toti cu gura cascata!

Pregatiti inainte de toate vasele de care aveti nevoie. Pentru compozitia finala aveti nevoie de o oala cu diametrul de 26-28 cm. O tapetati cu folie transparenta, si apoi va jucati cu fructele. Sa le aranjati frumos, pentru ca ele vor ajunge deasupra tortului!

oala-tort-diplimat

Daca nu puneti folie alimentara sa ungeti oala bine cu unt si la final, cand o sa vreti sa rasturnati tortul – il puneti putin pe foc sa se topeasca (doar putin!) si va iesi singur si frumos!

Apoi aveti nevoie de un vas pentru baie de abur + alte 2 vase (pentru albusuri si smantana). Toate aceste 3 compozitii vor trebui amestecate intr-un vas… maaare! Dar sa le luam pe rand, nu? :P

Gelatina se pune la inmuiat in zeama de la compotul de ananas (daca nu folositi compot, atunci puneti in suficienta apa rece). Detalii complete despre cum se dizolva gelatina gasiti aici. Eu am folosit gelatina foi, pe care le-am taiat in jumatate si peste care am turnat zeama de la compot.

gelatina

Prima si prima data faceti frisca. Aveti grija sa luati o smantana buna, grasa, si dulce!

smantana

Se pune intr-un vas si se mizeaza cateva minute pana se intareste. Cand se bate smantana pentru frisca aceasta trebuie sa fie rece, preferabil si vasul in care se bate sa fie si el tinut la rece (mai ales vara!)! Cand incepe sa se intareasca, se adauga 3-4 linguri de zahar (treptat) si se continua mixarea pana cand devine o frisca frumoasa, spumoasa si tapana! Apoi o dati rapid la frigider!

frisca

Puneti pe foc un vas cu putina apa – pentru baia de abur. Laptele il puneti la fiert.

Galbenusurile se bat spuma (direct intr-un vas bun pentru baia de abur) cu 6 linguri de zahar si 1 lingura de faina. Se mixeaza pana se deschid la culoare si se topeste zaharul.

galbenusuri-spuma

Se pune vasul pe bain-marie (detalii aici) si se adauga laptele fierbinte. In tot acest timp se mixeaza continuu!

lapte

Se lasa pe foc mic cateva minute, pana se omogenizeaza totul foarte bine si incepe sa se indese. Se ia de pe foc si se dizolva gelatina. In mod normal gelatina ar putea fi pusa direct in galbenusuri (pentru ca sunt fierbinti, luate de pe foc), insa eu prefer sa dau vasul deoaprte – se mai racoreste putin si sa dizolv gelatina separat. Daca aveti gelatina foi, puneti zeama de la sirop peste compozitia de galbenusuri iar gelatina o puneti putin pe baie de aburi pentru a se dizolva. Sau la microunde, insa aveti mare grija sa nu fiarba! Daca aveti gelatina granule, puneti cu tot cu zeama la dizolvat! Trebuie doar sa se incalzeasca putin ca sa se topeasca. Detalii aici. Apoi turnati peste galbenusuri si amestecati.

gelatina-dizolvata

Treceti la albusuri. Acestea se mixeaza cu un praf de sare pana se fac spuma. Apoi se adauga treptat 3-4 linguri de zahar si se continua miscarea pana devine o bezea lucioasa. Detalii complete despre cum se face bezeaua de albusuri gasiti aici.

Se ia un vas incapator in care se toarna compozitia de galbenusuri.

compozitie-galbenusuri

Se adauga albusurile.

albusuri

Si la sfarsit frisca. Se amesteca usor, de jos in sus.

compozitie-diplomat

Se taorna in oala si se mai adauga ananas sau alte fructe.

diplomat

L-am dat la rece cateva ore, dupa care l-am luat cu tot cu oala si am facut un drum de 2-3 ore pana in varf de munte. Ajunsi noaptea la Dorna, l-am rasturnat pe un platou si doar atat am reusit sa surprind din el … ca apoi a cam disparut :D

Este un tort usor de facut, foarte pufos si taaaare gustos! Si racoritor!

tort-diplomat-pufos

tort-diplomat


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>