Tort halbe de bere

Rezumat
Denumire reteta
Tort halbe de bere
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 23 Review(s)

Cand m-a intrebat o prietena daca pot sa-i fac un tort pentru ziua sotului ei am zis ceea ce zic de obicei… nu reusesc sa gatesc si sa prajituresc pentru mine (cat as vrea :P ), dar sa mai fac si pentru altii. Insa calculand zilele libere, parca parca se nimerea. Iar cand mi-a zis ca vrea tort halbe de bere deja am inceput sa zambesc. Am acceptat pentru ca am avut timp sa ma ocup de el si pentru ca mi-a placut provocarea :) Intre timp s-au schimbat putin ecuatiile referitoare la timpul liber, dar cuvantul a ramas cuvant. Mai ales ca aveam toate pregatite: mi-am facut tava de dimensiuni mici, am facut calcule legate de marimea halbelor, de tava de servit, deja eram implicata prea mult ca sa mai dau inapoi. Si desi rezultatul final nu a fost chiar pe masura asteptarilor mele (recunosc, sunt o perfectionista!) lumea a din jur a fost incantata. Si nu doar de aspect. Pentru ca mi-a ramas o bucatica de blat, am uns crema pe ea…  si… m-a innebunit! Stiu deja ce tort o sa fac weekendul acesta – asadar, veti vedea mai clar si ce e in spatele fondantului.

Ingrediente 2 halbe mari (in total – 4,5 – 5 kg)

Blat:

- 9 oua

- 9 linguri zahar

- 9 linguri faina

- 6 linguri cacao

- 4 si 1/2 linguri apa (adica 4 linguri si jumatate)

- 6 linguri ulei

- 1 si 1/2 praf de copt (adica 1 plic si jumatate)

- esenta rom

- sare

 

Crema:

- 250 ml frisca lichida

- 2 creme Dr. Oetker de trufe cu rom

- 500 ml lapte rece

- 400 gr ciocolata tartinabila (gen Nutella)

- 15 grame gelatina (1 si 1/2 plicuri)

 

Altele:

- 1 kg cirese/visine

- 1 sirop Amarena (Dr. Oetker)

- 4 bete frigarui

- fondant (am folosit 3 portii de fondant din pasta de zahar dupa reteta de aici)

- 1 punga marshmallow alb

- 200 ml smantana dulce pentru frisca

- 1 plic intaritor de frisca

- scobitori

 

Pentru ca nu aveam nicio forma de dimensiuni asa de mici, inelul rotund pentru torturi l-am strans la 15 cm diametru si l-am lipit bine cu scotch. Am pus hartie de copt si am presat-o usor, pentru a lua forma de tava. Se pune pe o tava de cuptor. Initial am vrut sa fac intr-o oala tapeta cu hartie :) Daca ciresele/visinele sunt congelate lasati-le la decongelat la temperatura camerei, intr-o strecuratoare.

tava

Am luat cel mai mare fund pe care l-am avut am calculat cum voi aranja halbele pe el, apoi l-am invelit in folie de aluminiu. Si gata, incingem cuptorul la 160-170 de grade.

Ingredientele pentru blat le-am impartit in 3 – pentru 3 blaturi. Daca doriti sa va iasa halbele si mai inalte, mai faceti un blat. Procedeul este la fel pentru fiecare blat: din ouale lasate la temperatura camerei am luat 3 si le-am separat. Pregatiti 3 linguri de faina, 2 linguri de cacao si 1/2 plic praf de copt intr-o sita.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Cand incep sa se intareasca se adauga pe rand, cate o lingura de zahar. In total 3 linguri de zahar se mixeaza cu albusurile. Detalii complete despre cum se bat albusurile tari, gasiti aici.

Dupa ce s-a facut bezeaua, in galbenusuri adaugati 2 linguri de ulei si mixati 1 minut pentru omogenizare (nu insistati, ca nu facem maioneza :P ) apoi turnati peste albusuri si adaugati 1 lingura si 1/2 de apa rece si omogenizati usor, de jos in sus.

galbenusuri

Peste compozitia aceasta se cern cele 3 linguri de faina cu 1/2 de plic de praf de copt si cele 2 linguri de cacao. Se adauga esenta de rom si se omogenizeaza prin miscari lente, de jos in sus. Turnati apoi in tava tapetata cu hartie de copt, nivelati si dati la cuptorul incins la temperatura medie, pentru 35-40 de minute.

blat

In prima jumatate de ora nu deschideti usa cuptorului. Compozitia de blat este una ciocolatoasa si se cunoaste deasupra ca inca nu este facuta, asa ca cel mai bine dupa 35 de minute puteti face testul cu scobitoarea si daca mai este nevoie mai lasati la cuptor. Scoateti din cuptor si lasati 5 minute sa se raceasca asa, apoi puteti sa desprindeti hartia de copt si puneti blatul la racit pe un grilaj.

Procedati la fel si cu celelalte 2 blaturi.

Asa au aratat ale mele… micute si cochete :)

blaturi

O data blaturile racite se poate trece la crema. Laptele il fierbeti si il raciti, apoi il adaugati intr-un vas inalt (credeti-ma, stropeste tare, dar tare!!!) si turnati continutul celor 2 plicuri de la Dr. Oetker. Desi pe plic scrie ca se mai adauga zahar, eu nu am mai pus pentru ca oricum avem si ciocolata si frisca lichida era deja indulcita. Incepeti sa mixati usor pentru inceput, apoi mariti viteza. Se mixeaza pentru maxim 3-4 minute, pana se intareste si se da la rece. Apoi se mixeaza frisca lichida pana se intareste si ea. Borcanul/cutia de ciocolata se pune in apa fierbinte ca sa se topeasca. Peste cremele de la Dr. Oetker se adauga frisca, apoi ciocolata.

crema,-frisca,-ciocolata

Si se omogenizeaza.

crema

Gelatina se pune la inmuiat in 150 ml apa rece/ zeama de visine/cirese. Dupa 10-15 minute se pune pe bain-marie sau la microunde ca sa se topeasca, dar atentie ca nu trebuie sa fiarba! Detalii complete despre cum se foloseste gelatina gasiti aici. Gelatina dizolvata se adauga in crema, se omogenizeaza, se adauga 2-3 linguri de sirop amarena si se da la frigider cat timp se taie blaturile.

Taiati blaturile (reci, da!) in 3 parti egale, asta inseamna 9 bucati… una e pentru voi :P Asezati 2 baze de blat direct pe tava de servit. Luati crema de la frigider, puneti 2-3 linguri deoparte iar restul de crema o nivelati si o impartiti ochiometric in 6 parti. Pe fiecare blat puneti cate o parte de crema, o intindeti, puneti visinele/ciresele scurse de zeama si adaugati din plin sirop amarena. Ahhh, cat e de bun!!!

sirop-amarena

Puneti urmatorul blat, apasati ca sa se prinda bine, adaugati din nou crema, iar visine, iar sirop, iar blat. Pana va ramane la sfarsit blat deasupra. Atunci luati din crema data deoparte si ungeti blaturile cu ea. Nu trebuie sa acopere total balturile, fara sa se mai cunoasca nimic, ci doar sa aiba de ce sa se lipeasca fondantul. Luati betele de frigarui si infingeti-le in tort. Asta doar in cazul in care o sa transportati tortul. Sunt destul de grele si de inalte, asa ca daca il veti transporta, e necesar sa puneti betele sa fiti siguri ca nu o vor lua la vale :P

asamblare

Si pana aici a fost partea simpla. Urmeaza distractia :)

Pasta de zahar am facut-o cu o zi inainte, pentru a avea timp sa se odihneasca si sa devina maleabila. Cand am facut-o am si colorat-o. Asa ca acum doar a trebuit sa o intind. Am facut din start o singura compozitie dar din 3 portii de zahar (adica de 3 ori ingredientele de aici). Am taiat o bucata din fondant pentru a face bastonase pe care le-am lipit din loc in loc, pe verticala, direct de tort. La baza am facut la fel, am intins o bucatica de fondant de jur imprejur pentru a fi baza halbei de bere… adica sa semene cat ce cat cu o halba.

fondant-pasta-de-zahar

Restul de fondant l-am impartit in 2. Am masurat inaltimea tortului si circumferinta acestuia pentru a stii cat trebuie sa intind fondantul. Cu sita am presarat zahar pudra pe masa de lucru si am inceput sa intind putin mai mult decat dimensiunile masurate.

fondant-din-zahar

Apoi… ce a urmat e o adevarat poveste. Nu stiu de ce nici la Tortul Barbie, dar nici acum nu am reusit sa fac poze realmente din momentul ornarii. De fapt stiu de ce :D Trebuie sa ma misc rapid, sa nu se usuce fondantul. Dar nu e chiar asa grav asta, dar probabil din cauza perfectionismului meu nu vreau sa arat etapele de lipire, taiere si asa mai departe, pentru ca nu arata chiar grozav :D Ce sa-i fac… dupa cum ma pricep si eu, nu? :P Fondatul pe care nu il folositi trebuie lasat in folie pentru a nu se usca.

Cand puneti foaia intinsa de pasta pe marginile tortului, aveti grija sa lasati macar vreo 2 cm peste tort, ca sa se lipeasca si sa nu cada. Restul de fondant se taie, iar marginile se lipesc prin apasare pe partea de sus a tortului. La baza se procedeaza la fel. Taiati cu un cutit bine ascutit si cu cantul de la cutit impingeti usor fondatul sub fasia de la baza tortului. Apoi nivelati usor tot fondatul de pe tort pentru a iesi bulele de aer. Nu e bai daca pe undeva s-a rupt, la pasul urmator remediem problema :) . Din fondatul ramas (cel taiat de la baza si din partea de sus a tortului) framantati-l bine si apoi faceti 2 manere pe care le lasati pe masa la uscat inainte de a le pune pe tort.

Marshmallow-ul alb il puneti intr-un vas cu 3-4 linguri de apa si amestecati usor, pana se topeste. O data uscate tortile de la halbe prindeti-le de halbe cu 2 scobitori, iar peste scobitori puteti pune o biluta de fondant pentru a ascunde scobitoarea :) . Luati marshamallow-ul topit si puneti-l peste tort, iar in zonele in care nu v-a iesit chiar bine lipitura :P lasati sa curga pe margini… ii va da o reala senzatie de spuma. Si arata mult mai bine decat frisca! Dar… pentru ca nu aveam decat o punga de marshmallow, am fost nevoita sa mai fac frisca pentru a face spuma mai multa pe fiecare halba de bere. Acest lucru e ok atata timp cat nu transportati tortul… daca totusi il transortati, recomand sa folositi mai mult marshmallow pentru ca nu va curge si nu va strica forma de spuma. Asadar, smantana lichida pentru frisca am batut-o bine cu zahar, am pus un intaritor de frisca, am pus in posul fara niciun dui si am inceput sa fac… spuma :) )

Si rezultatul final a fost acesta!

P.S. Pentru ca acum vedeti doar exteriorul AKA tort halbe de bere, acesta e realmente bun (sau cum au zis persoanele la care au ajuns halbele – DEMENTIAL) va invit sa va uitati peste tortul amarena!

tort-halbe-de-bere

halbe-de-bere-din-fondant

Si aici vedeti diferenta dintre marshamallow si frisca… cat de diferita e textura :)

beer-mug-cake


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>