Tort printesa (tort Barbie)

Rezumat
Denumire reteta
Tort printesa/ Tort Barbie
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4 Based on 28 Review(s)

Tortul printesa pentru Elena mi-a dat multe batai de cap si nopti nedormite. Exagerez un pic, ce-i drept, dar era pentru un eveniment atat de important, incat nu trebuia sa dau gres. Dar deloc! Taierea motului micutei, la restaurant, cu invitati… cum sa nu-mi fac griji? Noroc ca in perioada aia eram in concediu si asta a fost motivul pentru care am acceptat sa-l fac. Si pentru ca doar tortul Barbie (rochita) nu era de ajuns pentru numarul de invitati, a trebuit sa fac un tort mai mare peste care sa pun papusa. Dar gata cu vorbele, hai sa trecem la fapte!

Ingrediente 2 blaturi maro:

- 12 oua

- 300 grame zahar (12 linguri)

- 150 grame faina

- 50 grame nuci macinate

- 2 linguri cacao

- un praf de sare

- 2 plicuri praf de copt

 

Ingrediente blat Barbie (cupola de sub rochie):

- 4 oua

- 100 grame zahar (4 linguri)

- 50 grame faina

- 20 grame nuci macinate

- 1 lingura cacao

- un praf de sare

- 1/2 praf de copt

 

Ingrediente blat alb:

- 3 oua

- 3 linguri zahar

- 3 linguri nuci macinate

- 2 linguri faina

- 1/2 praf de copt

 

Ingrediente crema de nuci:

- 400-500 grame de nuci

- 6 linguri zahar

- 5-6 linguri de lapte (daca mai este nevoie se mai adauga)

- coaja de lamaie

- 1 pachet de unt

 

Ingrediente crema de visine:

- 3 galbenusuri

- 6 linguri zahar

- 375 ml lapte

- 4 linguri de faina

- 2 plicuri zahar vanilat

- coaja de lamaie

- 250 grame unt

 

Blaturile si cremele le-am facut cu o zi inainte sa ornez tortul, pentru a avea timp sa stea la frigider si sa se stabilizeze treaba :P Asadar, incepem prin a incinge atmosfeara, asa, la vreo 180 de grade. Si pregatim tava pentru copt, sa fie de vreo 35/23 cm.

Referitor la primul blat, puteti sa faceti o singura compozitie si sa dati la cuptor, iar cand se raceste sa taiati blatul in jumatate. Dar pentru ca eu nu reusesc niciodata sa tai bine in jumatate, prefer sa fac separat. O alta varianta este sa faceti toata compozitia si sa turnati numai juamate in tava, apoi dupa ce s-a copt primul blat, sa puneti cealalta jumatate de cantitate la cuptor. Din nou, eu prefer sa nu las timp albusurilor sa se lase, sau ceva… Mda, greu cu mine!

Asa ca prefer, chiar daca ia ceva mai mult timp, sa impart de la inceput cantitatile in jumatate si sa fac 2 blaturi separate. Incepem prin a separa 6 oua, urmand ca albusurile sa le batem spuma cu un praf de sare. Din momentul in care incep sa se intareasca se adauga, pe rand, cate o lingura de zahar (6 linguri in total, adica 150 de grame) si se continua mixarea pana devine o bezea lucioasa. Detalii aici.

Cele 6 galbenusuri le amestecam cu o spatula si apoi turnam peste albusuri. Amestecam usor, tot cu spatula, de jos in sus. Adaugam 75 de grame de faina cernuta impreuna cu un plic de praf de copt si cu 1 lingura de faina. Adaugam 25 de grame de nuci macinate si omogenizam prin miscari lente, tot de jos in sus. Punem compozitia in tava pregatita si dam la cuptor la temperatura medie de 170-180 de grade. Lasam 20-30 de minute si aveti grija ca in primele 20 de minute sa nu deschideti usa cuptorului. Cand vedeti ca isi schimba textura la suprafata, dupa cele 20 de minute, faceti testul cu scobitoarea si daca este nevoie, mai lasati la cuptor. Lasati sa se raceasca 5 minute, apoi scoateti din tava si pregatiti tava pentru urmatorul blat maro.

Din celelalte ingrediente de la primul blat, mai faceti inca unul, dupa specificatiile de mai sus.

Apoi trecem la blatul pentru rochita papusii. Aici avem nevoie de o tava mai intinsa, pentru a putea taia ulterior 3 cercuri de marimi diferite. Si pentru asta folosesc tava de la aragaz. Asadar, o pregatiti :)

Blatul este la fel ca cel de mai sus, doar ca am adaptat ingredientele pentru 4 oua. Stiti deja, albusurile le bateti spuma cu un praf de sare, adaugati treptat cele 4 linguri de zahar, galbenusurile amestecate intre ele, apoi cele 40 de grame de faina cernuta cu jumatate din pliculetul de praf de copt, 1 lingura de cacao si 20 de grame de nuci. Se omogenizeaza la fel de usor, de jos in sus, si se da la cuptor. Dupa 15-18 minute puteti face testul cu scobitoarea. Lasati 5 minute la racit, apoi scoateti din tava.

Blatul alb este unul foarte subtirel si l-am ales pentru putina culoare :) Se foloseste tot tava mai mica, de 35/23 cm. Cele 3 albusuri le bateti spuma cu un praf de sare, apoi adaugati pe rand 3 linguri de zahar si mixati pana devine lucioasa. Adaugati galbenusurile, 3 linguri de nuci macinate si 2 lingurit de faina cernuta cu cealalta jumatate de praf de copt. Omogenizati si dati la cuptor. Lasati 13-15 minute, vedeti deasupra daca e cazul sa deschideti cuptorul si sa faceti, din nou, testul cu scobitoarea.

Asadar, blaturile sunt facute. Sa trecem la creme.

Prima crema, de nuci, imi place tare muuuult! Si se face relativ rapid. Stiti care e secretul ca nucile sa fie mai gustoase, nu? Inainte de a le macina, tineti-le in cuptorul incins pentru 5 minute, fara a le arde insa! Capata un gust… Apoi, dupa ce se racesc, puteti sa le macinati. Asadar, puneti nucile macinate intr-un vas, impreuna cu 5-6 linguri de zahar si 5-6 linguri de lapte. Radeti coaja de la 1 lamaie si adaugati tot aici.

crema-de-nuci

Puneti vasul pe foc, iar daca este nevoie mai adaugati 1-2 linguri de lapte. Lasati pe foc pana se ingroasa si apoi lasati la racit. Scoateti pachetul de unt, sa fie la temperatura camerei. In momentul in care si crema a ajuns la temperatura camerei, frecam bine untul, il mixam pana se face spuma. Apoi adaugam cate o lingura de crema in spuma de unt. Si omogenizam foarte bine! Nu adaugam alta lingura de crema pana anterioara nu s-a omogenizat bine. Este foarte important sa respectati acest lucru pentru a nu vi se taia crema. Si e important ca amandoua sa aiba aceeasi temperatura.

Crema cu visine e buna si ea, si chiar prinde bine intr-un tort de urmeaza sa fie imbracat in fondant, adica in mult zahar. Trebuie si ceva racoritor, nu? Daca aveti visine congelate, aveti grija sa le lasati din timp la decongelat la temperatura camerei si intr-o sita, pentru a se scurge zeama. Daca folositi din compot, scoateti samburii dar tot lasati in sita.

Cele 3 galbenusuri le mixati cu zaharul. Puteti sa adaugati 1-2 linguri de lapte pentru a se dizolva mai usor. Mixati pana se deschid la culoare si isi dubleaza cantitatea. Abia apoi turnati lapte si amestecati. Puneti vasul pe bain-marie si adaugati faina in ploaie, amestecand bine pentru a nu face cocoloase. Cel mai bine este daca pudrati direct faina, cate putin, si amestecati. Adaugati si putina coaja de lamaie, pentru aroma. Lasati pe baia de aburi pana se ingroasa, amestecad constant, pentru a nu se prinde de vas. Luati de pe foc, mixati bine pentru a sparge eventualele cocoloase. Lasati sa se raceasca apoi. Cele 250 de grame de unt trebuie sa fie si ele la temperatura camerei, iar cand crema e racita, se poate incepe mixarea lui cu 2 pliculete de zahar vanilat pana se face spuma. Crema racita, se adauga cate 1 lingura in spuma de unt, se mixeaza bine si abia apoi se adauga alta lingura de crema. La final, se adauga si visinele scurse. Nu le-am taiat pentru ca am vrut sa se simta bine de tot in tort :P

crema-de-visine

Amestecati cu o spatula si gata e crema.

Important! Dupa cum va ziceam, este important ca ingredientele folosite la cremele pe baza de unt sa fie de aceeasi temperatura. La fel de important este sa adaugam cate putina crema in spuma de unt. Daca respectati toate acestea si totusi si se taie crema, nu disperati. Se rezolva, si chiar usor! Aveti grija ca vasele in care sunt cremele sa fie de inox ca sa puteti sa puneti pe bain marie. Amestecati usor si veti vedea ca incepe sa se lege la loc, imediat. Nu lasati prea mult pe foc, pentru ca nu vrem totusi sa topim untul!

Trecem la asamblare :)

Din blatul mare, cel din tava de aragaz, facem rochita pentru papusa. In functie de vasul in care veti pune, asa veti taia din el. Practic, primul cerc l-am facut punand vasul de inox pe blat si cu un cutit am taiat in jurul “fundului” acestuia :P . Urmatorul rand l-am facut intorcand vasul cu gura in jos si fundul in sus. Iar cel de mijloc l-am taiat intre aceste 2 cercuri. Imbracam vasul in folie alimentara ca sa ne fie mai usor sa-l scoatem, si punem direct primul blat, cel mai micut. Punem un strat de crema cu nuci, blatul mijlociu, crema de nuci si in final blatul cel mare. Dam la rece.

Apoi, luam direct platoul pe care vom pune tortul.Marginile platoului le-am imbracat in hartie de copt, pentru a nu le murdari. Le-am prins foarte putin cu scotch.

Punem primul blat maro, adaugam crema de visine. Nivelam frumos.

blat-de-cacao-crema-de-visi

Peste crema de visine punem blatul alb, cel subtirel, apoi crema de nuci si o nivelam bine si pe aceasta.

blat-alb-crema-de-nuci

Deasupra punem ultimul blat maro, insa cu partea care a fost pe hartia de copt, in sus. Apasam pe blat, pentru a se prinde bine creme, si a incerca sa-l facem cat mai drept.

Se da la rece. A doua zi m-am apucat de ornarea lor. Despre partea aceasta de ornare am scris intr-un alt post, aici.

Acesta este al doilea tort printesa (tort barbie) facut de mine :) Sper sa va placa si gustul, dar si rochita :)

Numai bine!

tort-printesa

tort-printesa-barbie

tort-Barbie


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>