





Va intrebati de ce atatea retete cu varza? Pentru ca dupa ce am pus-o de varza de post, mama mi-a dat alte 2. Asa afaceri sa tot faci. Una sa gatesti si sa primesti dublu in loc Si pentru ca verzele mele stateau de vreo saptamana in frigider si zilele trecute nu am mai reusit sa fac varza umpluta, am ramas totusi setata pe ea si nu m-am lasat. Asa ca in frigider a ramas acum doar o varza… pana ma gandesc eu ce sa fac cu ea
. Va zic un mic secret… miroase intr-un mare fel cat e la cuptor, pana si Bogdan care a venit de la tara si a mancat la bunici m-a intrebat cand e gata ca i s-a facut foame instantaneu, de la miros
Ingrediente:
- 1 varza medie (nu taiati cotorul)
- 500-700 grame carne tocata (eu am folosit amestec)
- 1 ceapa
- 2 oua
- 2 linguri pesmet
- condimente: putin ulei, sare, piper, cimbru si am adaugat din inima si un sos Tabasco si sos de soia
- sos de rosii (optional)
Ceapa tocata marunt se caleste in ulei, apoi se adauga carnea tocata si se lasa pe foc pana se rumeneste frumos.
Se lasa putin la racit si se adauga cele 2 oua, pesmetul (daca mai e nevoie mai adaugati pesmet) si condimentele si omogenizati.
Se pune un vas mare cu apa la fiert (sa nu fie plin de apa pentru ca veti pune varza inauntru, dar totusi sa fie suficienta pentru a acoperi varza). Din momentul in care incepe sa fiarba se adauga sare si varza. Se lasa cateva minute pentru a se opari. Daca nu este acoperita complet de apa, o intoarceti si mai lasati cateva minute.
Nu trebuie sa fie fiarta de tot, dar va trebui sa desprindem fiecare frunza de varza in parte, deci trebuie sa fie maleabile si frunzele din interior pentru a nu se rupe.
Luati varza din apa si lasati la scurs. Nu aruncati apa ci o lasati la foc, ca sa fie fierbinte.
Incingeti cuptorul la temperatura mare.
Luati varza si desprindeti usor fiecare foaie de varza fara a o rupe de pe cotor. Cand ajungeti in mijloc si frunzele sunt tot mai mici, scoateti miezul de la varza pe care o sa-l umpleti cu carnita.
Apoi incepeti sa puneti frunzele de varza inapoi, una cate una. Dupa fiecare frunza asezata la locul ei (apasati usor pentru a reveni la forma initiala) se mai adauga cate o lingura de compozitie si iar se lipeste foaia de varza. Procedati asa pana ati pus toate foile de varza la loc.
Luati o sfoara si legati bine varza pentru a nu se desprinde la cuptor. Puneti intr-un vas de yena varza, cu cotorul in jos, adica exact asa cum este ea, turnati apa fierbinte peste ea (nu este obligatoriu sa o acopere), acoperiti cu folie de aluminiu si dati la cutor la foc mare, lasand sa fiarba. Din cand in cand puteti sa mai scoateti vasul si sa mai turnati zeama cu lingura, peste varza care nu e in apa. Spre final, luati folia de aluminiu si lasati sa se rumeneasca.
Puteti sa turnati 1-2 linguri de bulion sau sos de rosii peste ea, pentru putina culoare. Eu am avut un sos picant pregatit pentru tortilla mexicana si a prins numai bine la varza usor dulce.
Mai lasati varza umpluta inca putin la cuptor si e gata. Se serveste calda.
28/11/2013
Inghit in sec,asa sa stii!Pot veni si eu la masa?
29/11/2013
Sigur draga mea! Acum casa miroase a bunatati de Craciun si ascult si colinde… deci te astept cu mare drag