Vinete la cuptor (musaca de vinete)

Rezumat
Denumire reteta
Vinete la cuptor (musaca de vinete)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 8 Review(s)

A venit timpul sa va prezint si vinetele la cuptor. Cand le-am vazut la piata asa de frumoase, nu am rezistat sa nu le iau, desi inca nu stiam ce o sa fac cu ele. Pe parcurs ce ma uitam la ingredientele din casa… a iesit aceasta musaca de vinete, ca nici nu stiu cum sa-i spun :)

 

Ingrediente:

- 2 vinete

- 3 rosii

- 4-5 catei de usturoi

- o mana serioasa de patrunjel

- 1 fir ceapa verde

- ulei de masline

- 50 grame unt

- 1 lingura faina

- 400-500 grame lapte

- condimente: sare, piper, nucsoara (optional)

- smantana (cam 6-7 linguri)

Vinetele se spala, se sterg si se taie in felii de aprox 1 cm.

se-feliaza

Se aseaza pe masa de lucru si se sareaza.

se-sareaza

Dupa vreo 10-15 minute incep sa lase apa, este momentul in care le stergem din nou.

apa

Se incinge gratarul si se coc frumos, pe ambele parti, pana fac dungi frumoase aurii, maronii.

vinete-pe-gratar

Rosiile se decojesc (detalii complete despre cum se decojesc rosiile, gasiti aici) si se taie cubulete. Usturoiul se taie si el in cubulete mici de tot. Patrunjelul se toaca marunt, iar ceapa se taie rondele.

vinete-la-grill

Se ia un vas potrivit pentru cuptor, se unge cu putin ulei de masline si se trece la asamblat musacaua. 1 felie de vinata, usturoi, ceapa, rosii si patrunjel, apoi alta felie de vanata, usturoi, ceapa, rosii, patrunjel… si tot asa, pana ajungem la ultimul strat, cand deasupra ramane vinata. Incercati ca tot “turnuletul” sa-l faceti din felii de aceeasi dimeniune, pentru a fi siguri ca raman “in picioare” cand le scoatem pe farfurie.

vinete-cu-rosii

vinete

Se presara putin ulei de masline peste ele si se trece la sosul bechamel. Detalii complete despre cum se face sosul bechamel gasiti aici. Practic, untul se pune la topit si se adauga lingura de faina.

sos-bechamel

Se amesteca continuu pentru a nu se arde, dupa cateva minute se adauga laptele, treptat, in fir subtire.

lapte

Se amesteca intr-una pentru a nu se face cocoloase.

sos-bechamel-condimentat

Se lasa vreo 10-15 minute pentru a se ingrosa. La final, se da gust de sare, piper si optional nucsoara. Se toarna intre locurile ramase libere, intre vinete.

vinete-cu-sos-bechamel

vinete-in-sos

Peste feliile de vinete se pune cate o lingura de smantana si se decoreaza dupa bunul plac.

pregatit-de-cuptor

Se da la cuptorul incins la temperatura medie si se lasa pana se rumeneste frumos.

din-cuptor

Se scoate cate un “turnulet” de vinete si se adauga langa el si sosul bechamel.

Se serveste atat cald, cat si rece, ca si fel principal, sau ca si garnitura. Este o explozie de vara, de arome!

vinete-cu-rosii-la-cuptor

vinete-la-cuptor

vinete-la-cuptor-in-sos-bec


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>