Zacusca de bureti

Rezumat
Denumire reteta
Zacusca de bureti
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 12 Review(s)

Mi-ati cerut zacusca de bureti, asa ca in weekend s-a facut zacusca. Nu de alta, dar mama deja avea pregatiti buretii (opintici/ghebe) si oricat de mult as fi vrut sa o ajut… nu am avut cum ca am lucrat, apoi am fost la iesirea de la Vama – Casa Elvira, cu colegii lui Bogdan, apoi inapoi la job. Dar am primit borcanele inca fierbinti duminica seara :) Si a-nceput degustarea :D

Ingrediente:

- 7 kg bureti

- 5 kg ardei capia si gogosari

- 2 kg ceapa

- 2 kg morcovi

- 1 litru ulei (sau chiar mai mult – depinde de gust)

- condimente: sare, piper, foi de dafin, boia dulce

- sos de rosii – 600-700 grame

Se curata buretii si se spala bine, apoi se pun la fiert. Dupa ce au fiert se scurg de zeama si se trec prin jet de apa rece.

Ardeii capia si gogosarii se coc, apoi se curata de pielite, de cotor si de seminte.

Ceapa se toaca marunt (ori julien, ori cubulete – cum puteti mai repede pentru ca oricum se va da pe masina de tocat). Aceasta se caleste in suficient ulei.

Morcovii se fierb – tot cum va este mai usor – cu tot cu coaja si-i curatati dupa ce au fiert, sau ii curatati de coaja inainte de a-i pune la fiert.

Toate ingredientele de mai sus se dau prin masina de tocat carne: buretii de padure, apoi ardeii si gogosarii, ceapa si morcovii. Se pun la fiert intr-o oala mare (preferabil de tuci – dar daca nu aveti fiti atenti sa nu se prinda de oala), cu 1 litru de ulei, cu sare, piper si 2-3 foi de dafin si chiar 1 plic de boia dulce (depinde de cat de colorata e). Se lasa sa fiarba pana cand se ridica uleiul deasupra. La sfarsit se pune sosul de rosii si se mai lasa la fiert 5-10 minute.

Pentru ca mama vrea sa fie sigura ca borcanele stau bine chiar si 2-3 ani, le sterilizeaza de fiecare data. Asadar, puneti in borcane, inchideti bine si puneti-le in apa, la foc, pentru 15 minute de fiert. Le acoperiti si le lasati asa pana a doua zi, pentru ca sa se raceasca incet, incet.

Si asta este zacusca de bureti! Pofta buna! Cu asa bunatate poate sa inceapa postul :)

zacusca-cu-bureti

zacusca-de-bureti

zacusca-de-opintici

zacusca-de-ghebe


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

3 Comentarii

  1. multumesc pt reteta am facut si mia iesit demential de bun iti multumesc din suflet pt retetele tale.

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>