Cei doi termeni nu ar trebui să fie utilizați în mod interschimbabil, deoarece există alimente diferite care conțin aceleași substanțe nutritive, de exemplu carbohidrați.
Dezvoltarea științei moderne, descriptive și analitice, a dus la o viziune microscopică a lucrurilor și, în prezent, am ajuns să analizăm atât de mult alimentele încât vorbim doar despre nutrienți în toate domeniile. Cu toții trebuie să știm despre antioxidanți, grăsimi saturate, carbohidrați și așa mai departe. Epoca actuală este cea în care știm mai multe despre nutriție și există mai multe probleme legate de alimentație: intoleranțe alimentare, alergii, anorexie și un lung etc.
Pentru a avea o dietă echilibrată, bunicile noastre își planificau meniurile în funcție de alimente și nu de nutrienți. În mod similar, ele măsurau cantitățile în linguri, nu în grame. Ele foloseau puterea de transformare a gătitului pentru a face produsul final mai digerabil sau mai plăcut de mâncat, spre deosebire de tehnicile culinare de avangardă care denaturează adesea alimentele.
Abordarea microscopică a nutriției presupune mari restricții atunci când vine vorba de a învăța să mănânci, ceea ce face foarte dificilă conceperea unui meniu din nutrienți. Acesta ar fi, în sens metaforic, ceea ce în tehnica de pictură cunoscută sub numele de pointilism este reprezentat prin desenarea unui peisaj sau a unui portret: viziunea globală. Nutrienții, pe de altă parte, ar fi acele puncte multiple pe care le vedem dacă privim atent tabloul și care, împreună, reprezintă un întreg.
Pentru a mânca corect, este esențial să știm să alegem alimentele din care provin nutrienții, deoarece aceștia se comportă diferit în funcție de alimentele din care provin. În acest sens, amidonul din cartofi nu acționează la fel ca cel din orezul brun, la fel cum ne putem alcaliniza mediul intern mâncând legume sau luând sare și așa mai departe.
O calorie nu este o calorie indiferent de unde provine, așa cum se afirmă oficial. Iată de ce abordarea energetică a alimentației este esențială pentru a menține un bun echilibru intern.