Utilizarea anumitor medicamente poate contribui la apariția diferitelor efecte secundare, printre care se numără osteoporoza indusă de medicamente, care crește riscul de fracturi. Haideți să aflăm ce medicamente pot provoca această afecțiune și dacă există o opțiune de tratament.
Osteoporoza este o boală osoasă caracterizată prin scăderea densității și rezistenței osoase, ceea ce duce la creșterea fragilității și a riscului de fracturi. Oasele devin poroase și mai slabe, ceea ce le face mai susceptibile la fracturi, chiar și în cazul unor traumatisme minore. Osteoporoza afectează cel mai frecvent persoanele în vârstă, în special femeile aflate la postmenopauză, dar poate apărea și la bărbați și la persoane mai tinere.
Osteoporoza – ce este? Simptome, tratament
Cauzele osteoporozei pot varia și includ factori genetici, deficiențe hormonale (de exemplu, estrogenul la femeile aflate la postmenopauză), anumite boli (cum ar fi disfuncția tiroidiană) și stilul de viață – lipsa de activitate fizică, aportul inadecvat de calciu și vitamina D, fumatul și consumul excesiv de alcool.
Simptomele osteoporozei nu sunt deseori evidente până la apariția unei fracturi. Cele mai frecvente locuri de fractură sunt coloana vertebrală, încheietura mâinii și șoldurile. Diagnosticul se bazează pe măsurarea densității minerale osoase (testul DEXA) și pe evaluarea factorilor de risc.
Tratamentul osteoporozei include modificarea stilului de viață (activitate fizică, dietă bogată în calciu și vitamina D), precum și tratamentul farmacologic pentru a încetini pierderea de masă osoasă și a reduce riscul de fracturi.
Medicamente care cresc riscul de osteoporoză
Osteoporoza indusă de medicamente duce la o scădere a densității osoase și poate apărea chiar și la persoanele mai tinere și la copii, deoarece unele medicamente pot exacerba dezvoltarea acestei boli. Astfel de medicamente, în special cele care subțiază sângele, cum ar fi heparina, pot provoca demineralizarea oaselor, reducând funcția celulelor care formează oasele. Utilizarea pe termen lung a heparinei este deosebit de periculoasă și poate duce la osteoporoză, mai ales dacă se utilizează o doză de 20000 UI pe zi timp de mai mult de șase luni.
Medicamentele antiepileptice sunt o altă categorie de medicamente care pot reduce densitatea osoasă, crescând riscul de osteoporoză, în special în cazul utilizării pe termen lung. Glucocorticosteroizii afectează, de asemenea, sănătatea oaselor, crescând riscul de osteoporoză după doar șase luni de tratament. Factori precum durata tratamentului, doza și stilul de viață sunt importanți în evoluția bolii. Glucocorticosteroizii pot afecta slăbiciunea osoasă la copii, deformări și întârzieri în creștere.
Osteoporoza. Grup de risc
Riscul de osteoporoză depinde, de asemenea, de stilul de viață. Dieta, lipsa activității fizice, deficiențele de vitamine și stimulentele, cum ar fi alcoolul și țigările, pot crește riscul acestei boli. Persoanele cu diabet, tulburări endocrine, boli tiroidiene și femeile cu menopauză prematură prezintă, de asemenea, un risc crescut de osteoporoză.